Ingezonden persbericht


Persbericht

datum:
29 april 2010

Museon tentoonstelling 'Achter de Kawat' inspireert Haagse scholieren tot nieuwe expositie in Atrium

Achter de Kawat - Dagelijks leven in Japanse gevangenschap, 1942-1945 Tekeningen van Charles Burki

In het Museon staat op dit moment een tentoonstelling met tekeningen van Charles Burki. Hij werd tijdens de bezetting van Nederlands-Indië als krijgsgevangene geïnterneerd en tekende het dagelijks leven in het kamp. In 1979 werden deze tekeningen uit gegeven in een boek met de titel 'Achter de kawat'. Dat betekent zoveel als achter het prikkeldraad, opgesloten, gevangen. Bij uitgeverij Xtra verscheen dit jaar een herziene uitgave van het boek.

Workshop Strips & Oorlog
Charles Burki was een professioneel tekenaar en veel van zijn tekeningen doen denken aan strips. Ze zijn heel beeldend en precies getekend en bevatten vaak veel humor. Dit was voor het Museon en uitgeverij Xtra aanleiding om met leerlingen uit het voortgezet onderwijs de workshop Strip & Oorlog te organiseren. Bij het tekenen kregen de leerlingen hulp van striptekenaar Fred de Heij. In het Atrium, in het stadhuis van Den Haag, is vanaf 3 tot en met 22 mei 2010 een kleine tentoonstelling te zien met de resultaten van deze workshops.

Deelnemers
Leerlingen van Dalton Den Haag, Hofstad mavo, Segbroek college en Dalton - de school met stip, hebben aan deze workshops meegedaan. Een selectie van de resultaten is nu hier te zien. Het thema oorlog vormde voor sommige leerlingen de inspiratie om hun strip te tekenen over conflicten en ruzies in bredere zin. Een selectie van de resultaten is te zien in het Atrium.

Andere tekenaars over oorlog
Aan de tekeningen van de leerlingen zijn tekeningen toegevoegd van Charles Burki, maar ook fragmenten uit strips van andere tekenaars over de Tweede Wereldoorlog: Fred de Hey, Keiji Nakazawa, Art Spiegelman en Rudolf Kahl. Keiji overleefde als jongetje van zes de atoombom op Hiroshima en als volwassene tekende hij zijn herinneringen in stripvorm. Art Spiegelman nam voor zijn strip Maus het overlevingsverhaal van zijn Pools joodse vader als onderwerp. Rudolf Kahl beschrijft in zijn strip Herinneringen zijn jeugd op de puinhopen van het Derde Rijk. Van Fred de Hey verscheen in april het boek Haas, over een Nederlandse verzetsgroep onder leiding van een priester.

De tentoonstelling in het stadhuis is te zien van 3 mei tot en met 22 mei Openingstijden Atrium: werkdagen van 07.00 - 19.00 uur. Donderdagavond tot 21.30 uur. Zaterdag van 10.00 - 17.00 uur. Zondags gesloten.

De tentoonstelling Achter de Kawat in het Museon is nog te zien tot en met 5 september 2010.

Museon
Museon Den Haag, een educatief museum voor cultuur en wetenschap met collecties op het gebied van natuur, cultuur en techniek. In het Museon zijn veel interactieve presentaties te zien over actuele thema's in wetenschap en samenleving.

Bezoekersinformatie

Openingstijden:
dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur, gesloten op maandag (behalve in de schoolvakanties - alle rregio's)

Toegangsprijzen:
Kinderen t/m 3 jaar: gratis / kinderen 4 t/m 11 jaar: ¤ 4,- / jeugd 12 t/m 18 jaarr: ¤ 6,- / volwassenen: ¤ 7,50 / 65+ Pashoudersers: ¤ 6,- . Museumkaart geldig. Groepskorting voor groepeen van meer dan 20 personen mogelijk.

Voorzieningen:
Het Museon is toegankelijk voor bezoekers met een rolstoel. In de omgeving is voldoende parkeergelegenheid, ook voor bussen.

Museon
Stadhouderslaan 37
2517 HV Den Haag
tel. 070 - 33 81 338
info@museon.nl

Rob de Winter
Marketing & Communicatie
Pers & Publiciteit
Stadhouderslaan 37
2517 HV Den Haag
Nederland
T: +31703381421 M: +31610905384
F: +31703381339
E: rdwinter@museon.nl