NCRV

Schepper & Co

Andere Achterhuizen

Maandag 3 mei 2010
17.10 uur, Nederland 2

Bij het woord Achterhuis, denk je al snel aan Anne Frank en niet aan de 28.000 andere joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland onderdoken. Marcel Prins verwerkte vijftien verhalen van andere joodse onderduikers in het project âAndere Achterhuizenâ. Naast een boek komt er ook een website om de verhalen van de onderduikers te verbeelden. Prins is maandag te gast in het NCRV-programma Schepper & Co.

Eén van de mensen die haar verhaal vertelt is de moeder van Marcel Prins, Rita Degen. Haar vader had een slecht voorgevoel en regelde dat Rita, toen vijf jaar oud, kon onderduiken. Toen ze na de oorlog met haar ouders werd herenigd, voelde Rita geen blijdschap, maar wilde ze liever bij haar onderduikouders blijven.

Ook te gast is Johan Sanders. Zijn vader zat in de Joodsche Raad Enschede. Daardoor kon zijn familie zich nog redelijk lang vrij op straat bewegen, maar uiteindelijk werd onderduiken ook voor hen onvermijdelijk. Hij voelde zich op momenten doodongelukkig: hij was alles kwijt, moest voor zichzelf opkomen maar kon dat nauwelijks: hij diende zich te gedragen.

Verder reageren leerlingen van het Montessori College Oost in Amsterdam op deze verhalen. Wat weten zij van onderduikers en wat stellen zij zich voor bij de verhalen van toen?

Deze aflevering is eerder uitgezonden in maart 2010.