Rijksvoorlichtingsdienst

Minister Verhagen naar VN kernontwapeningsconferentie

Minister van Buitenlandse Zaken Verhagen woont maandag 3 mei op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York de opening bij van de toetsingsconferentie van het Non-proliferatie Verdrag. De 189 landen die het verdrag hebben ondertekend, verplichten zich tot kernontwapening, het voorkomen van de verdere verspreiding van kernwapens en het vreedzaam gebruik van kernenergie.

Nederland wil de toetsingsconferentie aangrijpen om een hernieuwde wil te laten zien om te werken aan een kernwapenvrije wereld. Dat betekent bijvoorbeeld dat het Non-proliferatie Verdrag moet worden versterkt. Wanneer een land de verdragsbepalingen niet nakomt, wil Nederland dat alle nucleaire samenwerking met de overtreder meteen wordt stopgezet.

Op donderdag 29 april spreekt minister Verhagen in Washington DC op de jaarlijkse conferentie van het American Jewish Committee (AJC) over de situatie in het Midden-Oosten en de stappen die nodig zijn voor een vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnen.

Verder wordt de conferentie toegesproken door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Clinton, de Israëlische minister van Defensie Barak en de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Moratinos.

Minister Verhagen ontvangt uit handen van AJC-voorzitter Sideman een blijk van erkenning voor zijn inzet voor het bevorderen van respect voor mensenrechten en de vrede in het Midden-Oosten.

Het AJC zet zich in voor bestrijding van anti-semitisme, en alle andere vormen van discriminatie en racisme, en voor respect voor mensenrechten. De organistatie is voorstander van een twee-statenoplossing voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen.

Op vrijdag 30 april viert minister Verhagen koninginnedag met landgenoten en Amerikaanse genodigden op de Nederlandse ambassade in Washington DC.