Gemeente Alkmaar


Archeologisch onderzoek Doelenveld, Alkmaar

Maandag 3 mei wordt gestart met archeologisch onderzoek op het Doelenveld. Er wordt een aantal proefsleuven gegraven om te achterhalen of er sporen van vroegere activiteiten in de bodem bewaard zijn gebleven én of die sporen interessant genoeg zijn om verder te onderzoeken. Hiervoor wordt tijdelijk steeds een deel van het plein ter grootte van circa 40 parkeervakken afgesloten.

Naar verwachting bevinden zich in de bodem sporen van het vroegere doen en laten van de mens. Deze sporen kunnen verdwijnen bij de bouwwerkzaamheden die uitgevoerd gaan worden voor huisvesting van YXIE. Daarom is het belangrijk om het "verhaal" over de oude stad en zijn bewoners, dat hier in de bodem zit, te lezen voordat het verdwijnt.

Wanneer het gaat gebeuren?

De bedoeling is dat de proefopgraving vanaf 3 mei a.s. wordt uitgevoerd. Het zal ongeveer 5 weken duren voordat het werk klaar is.

Hoe het gaat gebeuren?

Archeologen zullen op het Doelenveld een aantal sleuven graven om te kijken wat er in de bodem zit en ook hoe oud dat is. Telkens zal een deel van het plein van circa 40 parkeervakken groot worden afgesloten. De archeologen kunnen dan hun werk doen. Een graafmachine maakt de sleuven en de archeologen meten alles in en tekenen alles in. Omdat er lood in de bodem is aangetroffen, worden er maatregelen genomen om de archeologen te beschermen. Zij zullen daarom het werk in beschermende pakken uitvoeren. Na het dichten van de sleuven zal het dichtstraten ook nog enkele dagen vergen.

Geschiedenis

Lang voordat het Doelenveld een parkeerplaats werd, gebruikten mensen dit terrein al. Het Doelenveld lag vanaf de vroege 16de tot begin 20ste eeuw ingeklemd tussen de schietbanen van de Nieuwe en Oude Doelen. Anders dan de meeste binnenterreinen was het Doelenveld een binnenterrein met een publiek karakter. Het veld werd aangekocht door de stad in 1684 als groene verbinding tussen beide schietbanen. Men gebruikte de schietbanen om te oefenen met zware voetbogen, lichte handbogen en later in de 16de eeuw ook met vuurwapens.

loket > verkeer en parkeren.


Noot voor de redactie,

Gemeente Alkmaar