Ministerie van Buitenlandse Zaken

Israël en Palestijnen op tot concessies

Verhagen roept Israël en Palestijnen op tot concessies

Nieuwsbericht | 30 april 2010 | Vrede, veiligheid en stabiliteit

Israël en de Palestijnen zullen pijnlijke concessies moeten doen om tot een vredesakkoord te komen, maar compromis is de enige manier om de gerechtvaardigde belangen van beide partijen recht te doen. Dat verklaarde minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) in zijn toespraak op de jaarlijkse conferentie van het American Jewish Committee (AJC) in de Amerikaanse hoofdstad Washington DC.

Nederland steunt de Amerikaanse pogingen om de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen te hervatten. Minister Verhagen wees erop dat de contouren van een vredesovereenkomst al zichtbaar zijn: een veilig Israël naast een levensvatbare Palestijnse staat gebaseerd op de grenzen van 1967.

De groeiende invloed van Iran maakt vredesonderhandelingen nog noodzakelijker, waarschuwde minister Verhagen. Nederland is voorstander van hardere sancties als Iran de eisen van de VN Veiligheidsraad en het

Internationaal Atoomagentschap over het nucleaire programma naast zich neer blijft leggen.

Maar de internationale gemeenschap mag ook wat van de Israëlische regering verwachten, aldus minister Verhagen in zijn toespraak. "De huidige nederzettingenpolitiek schiet zijn doel volledig voorbij en trekt de goede wil van Israël in twijfel."

Minister Verhagen ontving uit handen van AJC-voorzitter Sideman een blijk van erkenning voor zijn inzet voor het bevorderen van respect voor mensenrechten en de vrede in het Midden-Oosten.

Het AJC zet zich in voor voor bestrijding van anti-semitisme, en alle andere vormen van discriminatie en racisme, en voor respect voor mensenrechten. De organistatie is voorstander van een twee-statenoplossing voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen.

Verder werd de conferentie toegesproken door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Clinton, de Israëlische minister van Defensie Barak en de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Moratinos.

Meer over


* Vrede, veiligheid en stabiliteit

Zie ook


* Toespraak Verhagen bij de jaarlijkse bijeenkomst van het American Jewish Committee