Witteveen en Bos

Innovacomplex Floriade Venlo

(03-05-2010)

In 2012 wordt in de regio Venlo de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade gehouden. Op het terrein worden tijdelijke landenpaviljoens opgericht. Daarnaast komen er twee gebouwen met hoogwaardige architectonische uitstraling: het Innovacomplex en Villa Flora. Deze twee 'landmarks' markeren de start van Greenpark, de verdere uitbouw van Venlo als een van de belangrijkste Nederlandse centra voor de agrofoodsector.

De provincie Limburg is initiatiefnemer en ontwikkelaar van het Innovacomplex. Het toonaangevende architectbureau Jo Coenen Architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp. Het consortium Kernteam Urgenda Limburg adviseert de provincie bij de totale ontwikkeling van het complex. Als deelnemer in dit consortium ondersteunt Witteveen+Bos de provincie bij de concept- en planontwikkeling, de vergunningverlening, het ontwerp, de aanbesteding en de bouwbegeleiding. Het Innovacomplex is onder hoge tijdsdruk ontworpen en aanbesteed. De bouw start binnen enkele maanden en zal op 1 januari 2012 zijn afgerond.

Het bouwwerk bestaat uit een fraai vormgegeven kantoortoren met arcade, een dakterras en een tentoonstellingsruimte in de bovenste ligger. De entree bestaat uit een evenementen-'atrium' met een lang golvend, transparant dak. Hiermee wordt de bezoeker van de Floriade naar het evenemententerrein geleid. Na de Floriade wordt het Innovacomplex een centrum voor innovatie in de agrofoodsector, waarin zich diverse bedrijven en organisaties zullen vestigen. Ook zullen er regelmatig evenementen worden gehouden gericht op innovatie en versterking van de sector.