Voor half miljoen huishoudens geen plek in Nederland

03/05/2010 10:27

Woonbedrijf

Corporaties willen EU-beschikking van tafel

Den Haag, 3 mei 2010- 133 Nederlandse woningcorporaties dienden afgelopen vrijdag 30 april een bezwaar in tegen een beschikking van de Europese Commissie. De beschikking bepaalt dat woningcorporaties alleen nog maar sociale huurwoningen mogen toewijzen aan huishoudens met een inkomen tot euro 33.000,- per jaar. Hiermee worden vooral tweeverdieners gedwongen een huis te kopen of woonruimte te zoeken in het duurdere huursegment.

Een voorbeeld: Jeroen en Marije verwachten een kind en willen samenwonen. Jeroen is politieagent en Marije werkt als klassenassistent. Ze hebben een gezamenlijk bruto inkomen van euro 35.000,- per jaar. Volgens de nieuwe richtlijn komen ze niet in aanmerking voor een sociale huurwoning. Kopen kunnen ze tot maximaal ca. euro 151.000,- (incl. k.k.). De gemiddelde prijs voor een eengezinswoning in Nederland is euro 209.000.- k.k. Het aanbod aan huurwoningen boven de euro 647,53 is schaars; het gaat om slechts 6% van alle huurwoningen.

Het voorbeeld van Jeroen en Marije legt de vinger op de zere plek. Met de EU-beschikking kunnen straks alleen nog alleenverdieners (met een bruto jaarinkomen minder dan euro 33.000,00), senioren met een heel klein pensioentje en mensen met een uitkering sociaal huren, aldus de woningcorporaties. Mensen met een middeninkomen die al een sociale huurwoning hebben, zijn nu al minder geneigd om door te stromen naar een iets duurdere woning, waardoor ruimte vrij komt voor starters.

De corporaties menen dat volkshuisvesting een Nederlandse aangelegenheid zou moeten zijn. "Brussel heeft zich bemoeid met zaken, waarover ze niet gaat. Daarmee sluit Europa een grondige discussie over de woningmarkt in het Nederlandse parlement uit.", zegt Ria Koppen, directeur Bedrijfsvoering van woningcorporatie Haag Wonen. "De gevolgen zijn direct voelbaar voor starters op de woningmarkt, maar de uitwerking op lange termijn is voor meerdere groepen desastreus. Toewijzing op inkomen leidt tot inkomenswijken en dus tot segregatie. Bovendien wordt geen rekening gehouden met de grote regionale verschillen." De corporaties bouwen een groot deel van alle woningen. De beschikking leidt daarom tot stagnering in de bouw. En dat is slecht nieuws voor alle huurders in Nederland.

De beschikking treft vooral huishoudens met een bescheiden middeninkomen. Deze circa half miljoen huishoudens dreigen als gevolg van de beschikking in de brede kloof tussen huur- en koopmarkt te vallen.

Het bezwaar van de 133 woningcorporaties wordt ondersteund door brancheorganisatie Aedes en de Woonbond.





http://www.woonbedrijf.com