AzG: Verdeeldheid in samenleving over hulp aan derdewereldlanden

03/05/2010 10:58

Artsen Zonder Grenzen

Verdeeldheid in Nederlandse samenleving over

hulp aan derdewereldlanden

Artsen zonder Grenzen pleit voor een tegengeluid

Amsterdam, 3 mei 2010 - 'Artsen genoeg in Afrika', 'Medische noodhulp is weggegooid geld'. Deze leuzen zijn vandaag te lezen op de gevel van het kantoor van de medische noodhulporganisatie Artsen zonder Grenzen. Het geeft de verdeeldheid die op dit moment in de Nederlandse samenleving heerst aan. Uit een vandaag verschenen onderzoek van Maurice de Hond, uitgevoerd in opdracht van Artsen zonder Grenzen, blijkt dat meer dan 50 procent van de Nederlanders twijfelt aan het nut van hulp aan derdewereldlanden. Tegelijkertijd komt er naar voren dat meer dan 45 procent meer wil doen voor mensen in nood. Artsen zonder Grenzen vraagt díe mensen mee te helpen een tegengeluid te laten horen. Dat kunnen zij doen door vanaf vandaag via de speciale website ikhelp.nl het echte verhaal door te vertellen.

Een onderzoek van Artsen zonder Grenzen uitgevoerd door Maurice de Hond geeft aan dat 53 procent van de Nederlanders twijfelt aan het nut van hulp aan derdewereldlanden. Maar liefst anderhalf miljoen Nederlanders vindt dat er artsen genoeg zijn in Afrika. Toch blijkt de Nederlandse opinie verdeeld. Meer dan 80 procent van de Nederlanders is van mening dat (medische) noodhulp noodzakelijk is. En bijna de helft van alle Nederlanders zou juist graag meer doen dan geld geven alleen. 81 procent vindt het belangrijk dat het lot van mensen in crisisgebieden onder de aandacht wordt gebracht en 43 procent wil zich daarvoor inzetten.

Directeur van Artsen zonder Grenzen Hans van de Weerd: 'Wij zijn het niet eens met veel van de geluiden die wij horen in de samenleving. Het is té gemakkelijk, zelfs onmenselijk om mensen in nood niet te helpen. De discussie over hulp is uit balans geraakt en we vinden het tijd dat Nederland een tegengeluid laat horen'. Met de uitspraak: de realiteit vertelt een ander verhaal - noodhulp is noodzaak, houdt de organisatie een warm pleidooi om met elkaar het belang van noodhulp onder de aandacht te brengen. Via ikhelp.nl kan heel Nederland vanaf vandaag de verhalen van Artsen zonder Grenzen doorvertellen.

Over Artsen zonder Grenzen

Artsen zonder Grenzen is een onafhankelijke, medische noodhulporganisatie die wereldwijd mensen helpt, ongeacht hun afkomst, religie of politieke overtuiging. Voorop staat het redden van levens en het verlenen van medische hulp aan slachtoffers van rampen, oorlogen en epidemieën. Door eigen teams te sturen (artsen, verpleegkundigen en andere specialisten), kan Artsen zonder Grenzen zo snel en effectief mogelijk werken. Samen met medewerkers uit de landen zelf, geven zij ter plaatse directe steun aan de bevolking.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.ikhelp.nl