Gemeente Medemblik

Veertien mensen onderscheiden

Tijdens de jaarlijkse Lintjesregen op 29 april worden in de gemeente Medemblik 14 mensen benoemd tot lid in De Orde van Oranje Nassau. Ze worden gedecoreerd om hun grote, en per persoon verschillende, maatschappelijke bijdragen.


- Mevrouw Anna Bontekoning - Beemster (Anna) uit Benningbroek Mevrouw Bontekoning zet zich al vele jaren belangeloos in voor mens en dier. Al sinds haar 16e is mevrouw Bontekoning lid van de Dierenbescherming.
Haar verdiensten en inzet hiervoor zijn niet in uren uit te drukken. Ze collecteert, controleert of een dier uit het asiel goed terecht komt, en signaleert dierenmishandeling.


- Mevrouw Antoinette Leonarda Harinck-Kramer (Puck) uit Abbekerk Mevrouw Harinck wordt onderscheiden vanwege de langdurige periode waarop ze zich belangeloos voor de gemeenschap van Abbekerk en daarbuiten inzet. Zo is ze vrijwilligster in het zwembad van Abbekerk, vrijwilligster bij de Dorpskrant, vrijwilligster bij Het Groene Kerkje in Lambertschaag en vrijwilligster Het Regthuis Abbekerk.


- Mevrouw Catharina Anna Maria Sijm-Slippens (Karin) uit Hauwert Mevrouw Sijm wordt onderscheiden vanwege de langdurige periode waarop ze zich belangeloos voor de gemeenschap inzet. Ze is secretaresse van Zangvereniging Zanglust, chauffeur op buurtbus, vrijwilligster bij Gymnastiekvereniging WIK, bij voetbalclub H65 en bij zwembad Midwoud- Oostwoud. Naast al haar vrijwilligerswerk is ze ook al 25 jaar mantelzorger.


- Mevrouw Wilhelmina Theodora Grooteman- Ruijter (Wilma) uit Medemblik Mevrouw Grooteman Ruijter heeft zich in de gemeente Bergen ingezet voor de samenleving en voor de ouderen in het bijzonder. Dit doet zij nog steeds, ook al woont ze sinds 1996 in Medemblik. Ook in Medemblik zet ze zich in voor een ieder die hulp nodig heeft, binnen de kerkgemeenschap maar ook daarbuiten. Ze is vrijwilligster bij de K.B.O, verspreidt het maandblad van de Ouderenbond onder 380 leden, en neemt ouderen mee naar maandelijkse sociale eetcafés. Ook is ze vrijwilligster bij de Zonnebloem, bij de Petrus en Paulus parochie in Bergen sinds 1980 en bij de H. Martinusparochie in Medemblik. Bovendien begeleidt ze de dagelijkse telefooncirkel van het Rode Kruis.


- Mevrouw Maria Afra Kroon Verlaat uit Nibbixwoud Mevrouw Kroon wordt onderscheiden als blijk van waardering voor haar belangeloze inzet voor de kankerbestrijding, de kerk en het wijksteunpunt de Hoge Weide in Nibbixwoud. Ook ondersteunt ze al sinds 1984 Sinterklaas en Zwarte Piet.


- De heer Willem Albert Bos (Willem) uit Twisk De heer Bos wordt onderscheiden vanwege zijn langdurige, grote, belangeloze inzet voor de leefbaarheid in de gemeenschap Twisk en zijn inzet als lid van de vrijwillige brandweer.
Enorm loyaal naar de gemeenschap, iemand die zich erg verbonden voelt met het verenigingsleven. Bij de Visclub De Ondermaatse Twisk-Oostwoud is hij 44 jaar begeleider van de jeugdafdeling en bijna 40 jaar bestuurslid. Ook is hij spil in de contacten met omliggende verengingen. Daarnaast is hij bestuurslid van Koninklijke IJsclub "De Schaats' en bestuurslid bij de dorpsraad Twisk. Hij was zeer actief betrokken bij het opzetten van het dorpsservicepunt in Twisk en iedere woensdag is hij vrijwilliger in de dorpswinkel. Bovendien is hij tussen 1978 en 1999 actief geweest bij de vrijwillige brandweer in Twisk en in Midwoud Oostwoud.


- De heer Jacobus Gerardus (Sjaak) Entius uit Nibbixwoud De heer Entius wordt onderscheiden vanwege zijn grote belangeloze inzet voor de gemeenschap van Nibbixwoud. Hij heeft meegeholpen aan de verbouwing van de kerk en pastorie in Nibbixwoud, was bestuurslid en lid van toneelvereniging St. Cunera, en is ruim 20 jaar bestuurslid bij SEW voetbal. Hij heeft voor SEW onder meer de verlichting aangelegd, zich bezig gehouden met de nieuwbouw van het jeugdgebouw, de kantine en de bestuurskamer en heeft een stadionnetje gebouwd voor sportieve activiteiten van de jeugd.


- De heer Cornelius Nicolaas (Kees) Schilder uit Nibbixwoud De heer Schilder wordt onderscheiden voor zijn grote belangeloze inzet voor de gemeenschap van Nibbixwoud. Van 1984 tot 2008 was hij bestuurslid bij de fanfare St Gregorius en sinds 1999 is hij secretaris van het cultureel Centrum in Nibbixwoud. Daarnaast was hij van 1980-1991 secretaris/bestuurslid Katholiek Onderwijs Nibbixwoud, heeft hij in 1980 de Muziektempel gerealiseerd en is hij sinds 2004 vrijwilliger bij het wijksteunpunt. Bovendien doet hij vrijwilligerswerk in de Cunerakerk.


- De heer Johannes Theodorus Petrus (Jan) Steltenpool uit Medemblik De heer Steltenpool is al vele jaren op het gebied van hulpverlening in Medemblik buitengewoon actief. De onderscheiding ontvangt hij vanwege zijn grote belangeloze inzet voor de medemens. Hij geeft opleidingen tot eerstehulpverlener bij diverse EHBO verenigingen. Hij is altijd op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen, motiveert en stimuleert de EHBO'ers uit de regio. Tussen 1979-1991 was hij begeleider en chauffeur van de vrijwillige ambulance. Van 1984-2001 bestuurslid KNV EHBO afdeling Medemblik. Sinds 1999 is hij kaderinstructeur EHBO/BHV/AED en sinds 2001 Voorzitter Stichting BHV Medemblik. Ook is hij sinds 2005 betrokken bij de verspreiding van AED's in de gemeente. Al sinds 1980 is hij een zeer actief eerste hulp verlener.


- De heer Cornelis (Cees) Tensen uit Lambertschaag De heer Tensen heeft zich gedurende vele jaren belangeloos ingezet voor het welzijn van de inwoners van Lambertschaag. Hij is een vrijwilliger in hart en nieren.
Al sinds 1979 is hij voorzitter van biljartclub Steeds hoger. Sinds 1986 is hij bestuurslid bij voetbalvereniging ALC.Verder is hij bestuurslid bij Gymnastiekvereniging Steeds Voorwaarts (4 jaar). Floraliavereniging Abbekerk/Lambertschaag (8 jaar), Brandweer Abbekerk/Lambertschaag (5 jaar)
Zwemvereniging (4 jaar), Paalzitcomite Lambertschaag (25 jaar). Rond kerst organiseert hij met zijn vrouw al 17 jaar de in Abbekerk en Lambertschaag zeer bekende Robbenoord Bosloop.


- De heer Johannes Gerardus Joseph (Joop) de Wildt uit Wognum De heer de Wildt wordt onderscheiden vanwege het vele werk dat de heer de Wildt belangeloos heeft verricht en nog steeds verricht gedurende vele jaren. Hij loopt al jaren voor allerlei instellingen collectes in Wognum. Sinds 1989 haalt hij de vrijwillige bijdrage voor het dorpsblad Walhalla op, sinds 2005 collecteert hij voor ZOA Vluchtelingenzorg, sinds 1994 voor het Kankerfonds en sinds 1995 voor kinderhulp. Daarnaast is hij sinds 1981 actief voor carnavalsvereniging de Krotenkokers van Wognum en van 1970-1984 was hij bestuurslid en bibliothecaris van het Westfries Mannenkoor. Tussen 1970-2000 begeleidde hij gasten naar ziekentridium en weer terug. Tussen 1974-1981 was hij secretaris bij het kerkbestuur van de Hieronymusparochie Wognum. Sinds 1994 doet hij het onderhoud van de graven op het kerkhof.


- De heer Cornelis Geurt Stins uit Benningbroek De heer Stins wordt onderscheiden vanwege zijn grote inzet bij de diverse besturen van Schappen en verenigingen. Sinds 1986 is hij bestuurslid bij de IJsclub Benningbroek/Sijbekarspel. Van 1990-2000 was hij voorzitter van de Westfriesche Dansgroep Midwoud. Van 1973-1987 was hij lid van het dagelijks bestuur van het Waterschap Westfriesland. Van 1975-1987 lid van bestuur van STIVAS. Van 1996-2008 Voorzitter van Land en Tuinbouworganisatie (LTO) noord, van 1996-2008 Lid van de Ledenraad van Campina. Daarnaast is de heer Stins sinds 2000 voorzitter van de VVD Gemeente Noorderkoggenland en later Medemblik.


- De heer Johannes Maria (Jan) Koeleman
De heer Koeleman zet zich enorm in voor de jaarlijkse Kortebaandraverij in Wognum en op het gebied van de Carnaval, het kerkelijke werk en de begrafenisvereniging. Hij wordt onderscheiden vanwege de vele uren vrijwilligerswerk die hij verricht. Sinds 1978 is hij bestuurslid Stichting Kortebaandraverij Wognum. Tussen 1970 en 1980 was hij secretaris van de Middenstandsvereniging Wognum. Bij de Visclub Wognum is hij sinds 2002 voorzitter. Ook is hij lid van de pastoraatsgroep van de H. Hieronymuskerk in Wognum sinds 2001 en is hij drager bij begrafenisverenging De laatste eer sinds 2000.


- De heer Dodi Felix Maria (Felix) Kok uit Medemblik De heer Kok wordt onderscheiden vanwege zijn verdiensten voor de kern Medemblik en daarbuiten. Hij was oprichter van de Katholieke Metaalbond en zat 30 jaar lang in het bestuur van 1961 tot 1991. Ook was hij 30 jaar lang bestuurslid van buurtvereniging Bangert tussen 1970 en 2000. Tussen 1970-1980 was hij scheidsrechter bij het amateurvoetbal. Sinds 1982 is hij lid en voorzitter van de midgetgolfclub in Medemblik.