Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

De Hypotheker sluit Nationaal Debat Wonen succesvol af Hot topics woonmarkt leiden tot levendige Twitterdebatten

Rotterdam, 3 mei 2010 - Handhaven van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) tot E 350.000, vindt CDA-Kamerlid Elly Blanksma. Koopsubsidie en gemeentelijke starterslening samenvoegen tot één stimuleringsmaatregel is wat VVD-Kamerlid Brigitte van der Burg betreft 'het bekijken waard'. En SP-Kamerlid Farshad Bashir wil de hypotheekrenteaftrek garanderen tot E 350.000. Uitgesproken standpunten en levendige discussies tussen consumenten en politici tijdens de serie Twitterdebatten van De Hypotheker, afgelopen week. Het was de officiële afsluiting van het door de hypotheekbemiddelaar geïnitieerde Nationaal Debat Wonen, dat op 19 april van start ging.

Het concept van de Twitterdebatten was simpel: op vier achtereenvolgende avonden tussen 19.00 en 20.00 uur konden huiseigenaren en huizenbezitters in spé online met elkaar en politici in discussie over de hot topics betreffende de woningmarkt. Elke avond stond één thema centraal: de toekomst van de NHG, koopsubsidie, hypotheekrenteaftrek en de woningmarkt in het algemeen. Aan de hand van scherpe stellingen, voorgelegd door De Hypotheker, wisselden consumenten en politici met elkaar van gedachten. Resultaat: honderden tweets met duidelijke opvattingen. Van: 'Afschaffing van de Koopsubsidie vergroot de kloof tussen koop en huur nog verder' tot: 'Als ik nu garantie krijg voor een coalitie die de hypotheekrenteaftrek ongemoeid laat, dan stem ik daar zeker op'. En van: 'Ik zoek zekerheid. Nu op de hypotheekrenteaftrek rekenen, is Russische roulette.' tot: 'In een sociaal denkend land past een nhg-regeling uitstekend.'

Meningen zijn verdeeld
Naast de Kamerleden Blanksma (CDA), Van der Burg (VVD) en Bashir (SP) namen tevens hun collega's Reinier Koppelaar (ChristenUnie) en Paul de Krom (VVD) deel aan de Twitterdebatten. Ook vertegenwoordigers van de NHG, ABN AMRO en NVM schoven aan. Niet alleen zij verschilden van mening, ook huizenbezitters staan lijnrecht tegenover elkaar wanneer het de hypotheekrenteaftrek betreft, wat het merendeel van de Twitteraars betreft mag de NHG niet terug naar E 265.000 en het nieuwe kabinet moet de Koopsubsidie opnieuw beschikbaar stellen.

Succes
Met de Twitterdebatten en het Nationaal Debat Wonen wilde De Hypotheker de consument een duidelijke stem geven in het debat over woningmarktgerelateerde kwesties. Geslaagd, wat Karel Pauw, directeur van De Hypotheker betreft. "In de verkiezingscampagne spelen de toekomst van de NHG, koopsubsidie en hypotheekrenteaftrek een prominente rol. Belangrijk dus om te zorgen dat de mening van diezelfde consument ook gehoord wordt. Dat hebben we in het kader van het Nationaal Debat Wonen gedaan met een enquête, en tijdens deze Twitterdebatten konden consumentendirect in discussie met elkaar en met de beleidsmakers. Absoluut een succes, zeker ook dankzij de keus om een social mediakanaal als Twitter in te schakelen."


- EINDE PERSBERICHT -


Noot voor redacties


Voor meer informatie (

Ingezonden persbericht