Telegraaf onjuist over proef 'Ontspits' in Amsterdam

03/05/2010 11:45

VNO-NCW WEST

De proef 'Ontspits' in Amsterdam is een beloningsproef en niet een proef van betaald rijden. De berichtgeving in de Telegraaf van afgelopen vrijdag en zaterdag hierover is onjuist. "In de proef wordt de automobilist beloond voor gewenst verkeersgedrag, waarbij hij geen enkel financieel risico loopt. Van betaald rijden ten koste van de automobilist is totaal geen sprake. Spitsmijden wordt juist beloond in plaats van bestraft", aldus Uri Coronel, voorzitter VNO-NCW Regio Amsterdam.

De proef richt zich op forensen die werkzaam zijn in Amsterdam en regelmatig met de auto tijdens spitstijden naar hun werk reizen. Alle deelnemers aan de proef krijgen een persoonlijk maandbudget uitgekeerd. De gereden kilometers binnen het proefgebied worden belast met een tarief en tijdens de spitstijden met een toeslag. Die gereden kilometers worden verrekend met het maandelijks budget. Van dit budget houden deelnemers geld over als ze de spits mijden of de auto laten staan. Bij ongewijzigd reisgedrag houden deelnemers geen geld over. "Het risico dat een deelnemer moet bijbetalen is niet aanwezig", aldus Coronel.

Het regionale bedrijfsleven heeft zich bewust achter de proef geschaard. Het concept wordt gedragen door de organisaties van het bedrijfsleven in de regio Amsterdam en doet recht aan de inzichten uit de ANWB-enqu(ee)te en eerdere proeven in het land. De proef wordt niet alleen gefinancierd met rijksgeld, maar regionale overheden betalen ook mee en het deelnemende bedrijfsleven investeert tijd en effort om werknemers te stimuleren aan de proef mee te doen. Met het ministerie van Verkeer en Waterstaat is uitgebreid overleg geweest over de opzet van de proef.

Coronel: "De bereikbaarheidsproblemen in de regio Amsterdam moeten hoe dan ook worden opgelost. Het bedrijfsleven lobbyt intensief voor nieuwe infrastructuur in de regio en we nemen onze eigen verantwoordelijkheid door met 25 grote bedrijven te werken aan mobiliteitsmanagement. We zijn ervan overtuigd dat de proef 'Ontspits' een belangrijke bijdrage kan leveren aan de vermindering van de verkeersdruk in de regio. Maar dan moet het verhaal over de proef wel op een eerlijke manier verteld worden."





www.vno-ncwwest.nl