Rechtbank Amsterdam


Nieuwe elektriciteitscentrales mogen koelen met oppervlaktewater

Amsterdam, 3 mei 2010 - De rechtbank Amsterdam heeft op woensdag 28 april beslist dat het ministerie van VROM voldoende heeft onderzocht wat het gebruik van oppervlaktewater voor koeling van vier nieuwe elektriciteitscentrales betekent voor de visstand ter plaatse. Het gaat om centrales van E.ON (Maasvlakte), Electralabel (Maasvlakte), Nuon (Eemshaven) en RWE (Eemshaven). Greenpeace had de rechtbank gevraagd om het gebruik van oppervlaktewater voor koeling te verbieden, omdat niet voldoende bekend zou zijn wat de gevolgen zouden zijn voor de visstand.

Het ministerie van VROM heeft vergunningen verleend voor het inzuigen van oppervlaktewater voor het koelproces, waarna dit water weer wordt geloosd. Bij de waterinname kunnen vissen worden meegezogen. Uit het onderzoek van VROM blijkt dat de dagelijkse sterfte van vis als gevolg daarvan geen significante invloed zal hebben op de visstand. Verder heeft VROM de elektriciteitscentrales verplicht om met verschillende technische maatregelen de vissterfte zoveel mogelijk te beperken. Mocht na een jaar blijken dat er toch teveel vis wordt ingezogen, dan kunnen er extra maatregelen worden voorgeschreven.
Greenpeace heeft volgens de rechtbank niet met eigen onderzoek of met andere gegevens aangetoond dat deze onderzoeken van VROM en de verplichtingen voor de centrales om de vissterfte te beperken, onvoldoende zijn.

LJ Nummers

BM2684
BM2713
BM2715
BM2726
BM2960

Zie het origineel
Bron: Rechtbank Amsterdam Datum actualiteit: 3 mei 2010 Naar boven