Canadese regering bij 65ste herdenking van de bevrijding in Nederland

03/05/2010 11:55

Ambassade van Canada

De Canadese regering aanwezig bij de 65ste herdenking van de bevrijding in Nederland

Ottawa - Een officiële delegatie onder leiding van Zijne Excellentie Jean-Pierre Blackburn, Minister van Veteranen Zaken en Minister van Landbouw, is in Nederland ter gelegenheid van de 65ste herdenking van de Bevrijding van Nederland en de Overwinning in Europa (VE-Day). De herdenkingsbijeenkomsten vinden plaats van 3 tot 9 mei 2010.

"Iedere veteraan heeft zijn eigen unieke en opmerkelijke verhaal. De jonge vertegenwoordigers die met hen meereizen, hebben de unieke kans om deze verhalen uit de eerste hand te horen en terug te kijken op hun opofferingen en prestaties," zegt Minister Blackburn. "Ik verheug me erop om deze verhalen te horen en om terug te keren naar een land waarmee we een indrukwekkende geschiedenis delen."

De delegatie die naar Nederland reist, bestaat uit veteranen van de Tweede Wereldoorlog, vertegenwoordigers van veteranenorganisaties, een hedendaagse veteraan, jongeren en parlementariërs. De drie belangrijkste bijeenkomsten zijn de herdenkingsceremonies op de Canadese oorlogsbegraafplaats in Groesbeek op 3 mei, op de Canadese oorlogsbegraafplaats in Holten op 4 mei en op de Canadese oorlogsbegraafplaats in Bergen op Zoom op 6 mei 2010.

De herdenkingsceremonies vinden plaats tussen 3 en 9 mei 2010 en bestaan uit herdenkingen op alle belangrijke Canadese oorlogsbegraafplaatsen waar duizenden Canadezen die in Europa vochten begraven liggen. Hare Koninklijke Hoogheid Koningin Beatrix en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet zijn bij de herdenkingen aanwezig samen met andere Nederlandse hoogwaardigheidsbekleders.

Naast de officiële delegatie komen er ook 2000 Canadese leerlingen, leerkrachten en ambtenaren van meer dan 85 scholen uit heel Canada naar Nederland voor de bijeenkomsten voorafgaand aan de herdenking van VE-Day op 8 mei om stil te staan bij het einde van Tweede Wereldoorlog in Europa.

Voor meer informatie over de Bevrijding van Nederland met een overzicht van de herdenkingen in Europa kijk op de website van de Veterans Affairs Canada op www.vac-acc.gc.ca. Deel uw gedachten over de 65ste herdenking van de bevrijding met anderen op de bezoekerspagina van Canada Remembers op Facebook op www.facebook.com/CanadaRemembers





http://www.vac-acc.gc.ca