Gemeente Winterswijk


Verbreed Rioleringsplan vastgesteld

Op 29 april heeft de gemeenteraad het Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan 2009-2013 (GRP) vastgesteld. Elke gemeente is verplicht om met ingang van 2013 een Verbreed GRP te hebben vastgesteld. De gemeente Winterswijk is een van de eerste gemeenten die het Verbreed karakter concreet heeft ingevuld. Het GRP geeft op duurzame wijze invulling aan de wettelijke verplichting om vuiluitworp uit de gemengde riolering naar open water te verminderen. De rioolheffing blijft de aankomende jaren ongewijzigd.

Het GRP is een beleidsplan voor een periode van vijf jaar. Het beschrijft naast de zorgplicht voor afvalwater ook de nieuwe zorgplichten voor hemel- en grondwater. Het GRP geeft een evaluatie van de afgelopen planperiode en omschrijft technische en strategische maatregelen. Met deze maatregelen kan de gemeente Winterswijk ook in de komende jaren de zorgplicht op een financieel en maatschappelijk verantwoorde wijze vervullen.

Speerpunten GRP
Uitgangspunt in het GRP blijft het inzamelen van stedelijk afvalwater, hemelwater en grondwater. De nieuwe wetgeving vormt een goede basis om de huidige werkwijze verder te formaliseren. Particuliere eigenaren, gemeente en waterschap hebben ieder eigen verantwoordelijkheden en mogelijkheden in het treffen van maatregelen op het gebied van riolering en afwatering. In het GRP staan deze verantwoordelijkheden en rollen uitgeschreven. Speerpunten voor de komende jaren zijn het gezamenlijk met eigenaren aanpakken van structurele grondwateroverlast (bijvoorbeeld in de Pelkwijk) en het intensiveren van rioolreiniging en inspecties. Verder wordt onderzoek op het gebied van riolering en water en monitoring van vooral de gemengde riolering geïntensiveerd, waardoor efficiënter rioolbeheer mogelijk wordt. Daarbij wordt het gegevensbeheer geoptimaliseerd.

Rioolheffing blijft gelijk
De gemeente Winterswijk heeft er mede vanwege de huidige recessie voor gekozen om de rioolheffing in de komende jaren niet te laten stijgen. De gemiddelde rioolheffing van ¤ 278 per aansluiting in 2010 is ook op de middenlange termijn kostendekkend. Het is nog onbekend of er een zeer geringe stijging op lange termijn (decennia) nodig is. Wel vindt er een jaarlijkse inflatiecorrectie plaats. De daadwerkelijke hoogte van de rioolheffing per aansluiting wordt zoals gebruikelijk bepaald op basis van het drinkwaterverbruik.

Evaluatie
De afgelopen jaren heeft de gemeente Winterswijk in samenwerking met het waterschap al veel bereikt in haar inspanningen om de vuiluitworp te beperken. Mede door subsidies van waterschap, provincie en Europese Unie is in de Zuilenes en Branderbosch gelijktijdig met de wijkreconstructie hemelwater afgekoppeld. Voor de berging van het afgekoppelde regenwater zijn retentievijvers aangelegd. Verder is het rioolstelsel geoptimaliseerd. Zo is voor de opvang van rioolwater een bergingsbassin aangelegd aan de Leeghwaterweg. Momenteel lopen soortgelijke projecten in de wijken Oostervoort, Pelkwijk en Vèèneslat Noord. Na afronding van alle projecten is ruim 40% van de bestaande wijken afgekoppeld. Samen met de bijna volledige aansluiting van het buitengebied op de drukriolering voldoet Winterswijk daarmee aan de zogenaamde basisinspanning: een landelijke beleidslijn die stelt dat gemeenten de vuiluitworp naar open water reduceren.