CNV Onderwijs

3 mei 2010

Sociaal plan De Radar/ABS zeer succesvol

Categorie: Basisonderwijs

Zoals veel schoolbesturen in het primair onderwijs werd ook het bestuur van De Radar/ABS in Arnhem begin dit jaar met sterk tegenvallende financiële cijfers geconfronteerd. In een reorganisatieplan werd aangegeven dat minimaal 27 volledige banen geschrapt zouden moeten worden om de school weer gezond te krijgen. In het reorganisatieplan stonden zowel kwalitatieve als kwantitatieve maatregelen. Met ondersteuning van CNV Onderwijs heeft de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad dat reorganisatieplan uiteindelijk afgewezen. Wel werd geadviseerd met de belangrijkste kwantitatieve maatregel, een nieuwe normering voor de klassegrootte in het SO en VSO, door te gaan. Daarmee konden 20 volledige banen worden geschrapt. Mede daardoor zou er ook meer tijd ontstaan voor een gedegen inhoudelijke discussie over de voorgestelde kwalitatieve maatregelen.

De werkgever besloot vervolgens het advies van de GMR te volgen. In het met CNV Onderwijs en de andere bonden afgesloten sociaal plan was een groot aantal maatregelen opgenomen die werknemers zouden moeten stimuleren op basis van vrijwilligheid te vertrekken. Het sociaal plan werd op 15 april van kracht. Binnen twee weken kon de werkgever melden dat het beoogde formatieve effect naar alle waarschijnlijkheid al voor
1 mei zou zijn bereikt. Om die reden is besloten het sociaal plan met ingang van 1 mei weer buiten werking te stellen. Aanvragen die na 1 mei binnenkomen zullen op een wachtlijst worden geplaatst.
---