Identificatieplicht gemakkelijk te omzeilen

03/05/2010 12:45

ANBO

Wie wil stemmen, moet zich in het stemlokaal legitimeren met een wettig identiteitsbewijs. Maar veel ouderen beschikken niet (meer) over een geldig exemplaar van paspoort, rijbewijs of id-kaart en vinden het zonde van het geld een nieuw aan te schaffen. Een volmachtformulier kan uitkomst brengen. Veel Nederlanders kennen deze mogelijkheid niet.

Met een verzoek aan de gemeente om bij volmacht te mogen stemmen, kunnen stemmers die zich niet kunnen legitimeren hun stem tóch laten uitbrengen door een ander. Wie een volmachtformulier dat bij de gemeente verkrijgbaar is en vaak op de website prijkt, invult en opstuurt, krijgt schriftelijk toestemming. Met zo'n machtiging is de identificatieplicht dus gemakkelijk te omzeilen. Maar snelheid is geboden. Veel gemeenten hebben een tot twee weken nodig om de zaak af te handelen en 9 juni nadert met rasse schreden. Naast de groep die geen legitimatiebewijs heeft, blijkt vier procent van de Nederlanders een verlopen paspoort of identiteitskaart te hebben. Zij boffen, nu staatssecretaris Bijleveld de regels onlangs heeft versoepeld op aandrang van ANBO. Voor de komende verkiezing mogen identiteitsdocumenten die maximaal vijf jaar hun geldigheid hebben verloren, worden gebruikt bij het stemmen. Dat geldt dus ook bij machtiging via de stemkaart, waarbij identificatie van zowel de persoon die machtigt als de gemachtigde verplicht is.

Over ANBO

ANBO is de grootste onafhankelijke belangen- en emancipatieorganisatie voor senioren in Nederland, ongeacht geloofsovertuiging, levensbeschouwelijke, maatschappelijke of politieke opvatting. De seniorenbond is spreekbuis voor bijna 400.000 senioren en wil de zelfstandigheid en de keuzevrijheid van ouderen vergroten, onder meer op het gebied van wonen, werken, vrije tijd, zorg en inkomen. Bovendien geeft ANBO aan leden persoonlijk advies en informatie, en biedt het culturele, sportieve en recreatieve activiteiten en aanzienlijke kortingen. ANBO is lid van FNV, NPCF, Age Europe en AARP Global Network. Meer informatie is te vinden op www.anbo.nl





http://www.anbo.nl