Hoogheemraadschap Delfland


Delfland en gemeente Delft staan voor schoon water

Het zwemseizoen is op 1 mei feestelijk gestart in de Delftse Hout. Hoogheemraad van het Hoogheemraadschap van Delfland, Ingrid ter Woorst (Waterkwaliteit) en wethouder van de gemeente Delft, Saskia Bolten (Participatie en Duurzame Ontwikkeling) gaven het startsein. Om het zwemseizoen symbolisch te openen, werd de sleutel opgevist.

Links en rechts van Droppie Water: hoogheemraad Ingrid ter Woorst en wethouder Saskia Bolten Delfland en gemeente Delft werken samen om de waterkwaliteit van het zwemwater in de Delftse Hout te verbeteren, zodat er in de toekomst minder zwemverboden zijn. Een zwemverbod geheel uitsluiten is niet mogelijk, want het is en blijft natuur.

Watermonsters

Tijdens het zwemseizoen, van 1 mei tot 1 oktober, onderzoekt Delfland minstens iedere twee weken de kwaliteit van het zwemwater. Er wordt gekeken naar de aanwezigheid van bacteriën en blauwalgen. Bij het nemen van watermonsters kijkt Delfland ook of er vuil, olie of schuim op het water of het strand ligt. Zonnig, warm weer kan zorgen voor de opkomst van de blauwalg. De oorzaak van de blauwalgenbloei is in veel gevallen een overschot aan voedingsstoffen (fosfaat en nitraat). Deze stoffen zitten in afgevallen bladeren maar komen ook in het water via brood, urine, hondenpoep, menselijke ontlasting en lokvoer van sportvissers. Bij blauwalg (te herkennen aan een groene, olieachtige laag op het water) kunt u beter niet gaan zwemmen omdat dit slecht is voor de gezondheid. U kunt onder andere last krijgen van huidirritatie, hoofdpijn, misselijkheid en diarree. In de Delftse Hout doet Delfland extra onderzoek naar mogelijkheden om de blauwalg aan te pakken.

De provincie Zuid-Holland wijst geschikte zwemwaterlocaties aan en is verantwoordelijk voor de zwemwaterkwaliteit. De resultaten van de tweewekelijkse onderzoeken geeft het hoogheemraadschap door aan de provincie. Als het nodig is, stelt de provincie op advies van het hoogheemraadschap een negatief zwemadvies of zelfs een zwemverbod in. Geldt zo'n maatregel voor een zwemlocatie, dan wordt er bij die locatie een waarschuwingsbord geplaatst. Gemeente Delft is beheerder van zwemwaterlocatie Delftse Hout.

Zwemmen?

Voor klachten over het zwemwater of gezondheidsklachten na het zwemmen, kunt u contact opnemen met de provincie via (070) 441 75 50. Een overzicht van alle zwemlocaties vindt u op de zwemwaterpagina van de provincie en op NOS teletekstpagina 725. Kijk voor meer informatie over zwemwaterkwaliteit op de website van Delfland. Ook op de website van gemeente Delft is informatie over zwemwater te vinden.