Stichting FOM 3 mei 2010

René Janssen wint KIVI NIRIA Speurwerkprijs 2010

Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs KIVI NIRIA kent FOM werkgroepleider prof.dr. René Janssen de Speurwerkprijs 2010 toe. Janssen is hoogleraar aan de faculteit chemical engineering and chemistry van de Technische Universiteit Eindhoven. Daarnaast leidt hij drie projecten binnen het Joint Solar Programme (JSP), één van de Industrial Partnership Programmes (IPP) van FOM. Janssen krijgt de prijs wegens zijn talrijke baanbrekende bijdragen op het gebied van polymere zonnecellen, beter bekend als plastic zonnecellen, over een breed scala van specialismen.
Prof.dr. René Janssen
vergroten Prof.dr. René Janssen
FOM-werkgroepleider binnen het Joint Solar Programme, heeft de Speurwerkprijs 2010 gewonnen voor zijn uitmuntende onderzoek op het gebied van plastic zonnecellen.

De KIVI NIRIA Speurwerkprijs wordt jaarlijks toegekend voor steeds wisselende vakgebieden. Dit jaar was 'Materials for sustainable energy' het thema. "We zoeken doorbraken op het gebied van materiaalontwikkeling voor energieconversie. Dit zal in veel gevallen vragen om een innovatieve systeembenadering die verschillende disciplines en sectoren integreert", aldus het juryrapport.

De jury prijst Janssen met name voor zijn grote wetenschappelijke bijdrage aan het onderzoek naar moleculaire materialen en organische halfgeleiders, en in het bijzonder de toepassing daarvan op de ontwikkeling van plastic zonnecellen. Hoewel ze niet kunnen tippen aan de efficiëntie van conventionele zonnecellen op basis van silicium, hebben plastic zonnecellen belangrijke voordelen. Zo kunnen ze 'geprint' worden door het aanbrengen van een dunne laag materiaal op een rol flexibel materiaal als drager. Dit maakt ze ook flexibel en licht, waardoor ze eenvoudig geïntegreerd kunnen worden in toepassingen als voertuigen of zelfs kleding.

KIVI NIRIA heeft specifiek veel lof voor de benadering van Janssen om wetenschappelijk en technologisch onderzoek van hoog niveau op vrijwel alle terreinen die relevant zijn voor polymere zonnecellen te combineren in één groep. Volgens de jury maakt dit zijn onderzoeksgroep uniek in de wereld en geeft dit ook goede vooruitzichten op belangrijke nieuwe inzichten en ideeën in de toekomst.

De Speurwerkprijs wordt tijdens een speciaal hiervoor georganiseerd symposium uitgereikt aan professor Janssen. Het symposium, met de titel 'Technology for photovoltaics' zal plaatsvinden op 15 juni 2010 aan de Technische Universiteit Eindhoven. Kijk voor meer informatie op http://www.kiviniria.net/tr?transaction=KIVI_ACT006&PARAM1=1793.