Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Antwoorden op kamervragen over het bericht "Extremisten ontglippen Justitia".

29 april 2010

2010Z06897 Vragen van het lid Van Haersma Buma (CDA) aan de ministers van Justitie en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het bericht dat justitie en politie grote moeite hebben met de aanpak van dierenextremisme. (Ingezonden 16 april 2010)
1 Hebt u kennisgenomen van het bericht dat justitie en politie grote moeite zouden hebben met de aanpak van dierenrechtenextremisten? 1) Antwoord: Ja
2 Zijn de feiten in het bericht waar? Antwoord: Het is niet gebruikelijk gedurende het onderzoek uitspraak te doen over lopende zaken.
3 Hoe beoordeelt u het feit dat het speciaal opgerichte landelijke politieteam na een jaar nog steeds geen noemenswaardige resultaten zou hebben geboekt? Antwoord: Ik heb u op 13 april jl. bericht1dat dierenrechtenextremisme in 2009 intensieve aandacht heeft gekregen van politie en het Openbaar Ministerie. Bij de Nationale Recherche is capaciteit vrijgemaakt voor de opsporing van strafbare feiten begaan door dierenrechtenextremisten. Dit heeft inmiddels geresulteerd in meerdere aanhoudingen. In verband met een nertsenbevrijdingsactie in Stavenisse in maart 2009 zijn drie personen aangehouden, waarvan er twee verder vervolgd worden. In oktober 2009 is tijdens een nertsenbevrijdingsactie in het Gelderse Barchem een dierenrechtenextremist op heterdaad aangehouden. Inmiddels zijn nog drie andere verdachten gearresteerd.
4 Volstaan de tot op heden genomen maatregelen tegen het (extreme) dierenactivisme, zoals vermeld in het onderhavige bericht? Zijn de maatregelen volgens u voldoende in gang gezet? Antwoord: Ja. Zoals aangekondigd in het Operationeel Actieplan 2010 Polarisatie en Radicalisering2 en de brief van 13 april jl. wordt de geĂŻntensiveerde aanpak van dierenrechtenextremisme in 2010 gecontinueerd.
1) Trouw, 12 april 2010
1 Brief aan de Tweede Kamer d.d. 13 april 2010 over cijferoverzichten van het KLPD. Kamernummer nog onbekend.
2 TK 2009-2010, 29754 nr. 175