D66

maandag 3 mei 2010

Markt en overheid als gelijkwaardige ordeningsprincipes

`De markt waar het kan, en de overheid waar het moet'. Dit adagium vormt al geruime tijd het leidraad voor D66 als het gaat om de verhoudingen tussen overheid en markt. Maar is dit adagium nog steeds houdbaar in de huidige tijd? Het Kenniscentrum geeft de aftrap voor een discussie hierover binnen de partij met het discussiedocument It takes two to tango , dat vanaf vandaag op de website is te vinden.

Dit document is tot stand gekomen onder voorzitterschap van Arjen van Witteloostuijn, onderzoekshoogleraar economie aan de Universiteit van Antwerpen. It takes two to tango schetst een abstract denkkader op basis waarvan concrete beslissingen kunnen worden genomen over waar de markt dan kan, en waar de overheid dan moet. Het kernargument is dat de overheid en markt beiden unieke zwakten en sterkten hebben, en dat het van de politieke doelen afhangt welk ordeningsmechanisme het meest geschikt is. Staat rechtvaardigheid voorop dat lijkt de overheid beter in staat bepaalde taken uit te voeren. De markt is daarentegen `kampioen' in het genereren van efficiëntie. De overheid en markt zijn gelijkwaardige ordeningsprincipes. De ideeën in dit document zijn gevoed door intensieve discussies gevoerd met een groep van wetenschappers met verschillende achtergronden.

De komende maanden gaat het Kenniscentrum D66 over dit thema met leden en afdelingen in debat. Ook zal dit document verder worden uitgewerkt voor specifieke beleidsterreinen. Voor vragen, mail de secretaris van dit project, Corina Hendriks: c.hendriks d66.nl

Een samenvatting van dit document van dit document is verschenen op Me Judice en verschijnt binnenkort in Idee (april 2010). Vice-voorzitter Mark Sanders - docent economie Universiteit Utrecht - legt de essentie van het discussiedocument uit in onderstaand filmpje.