Gemeente Grave

Sportclubs aan de slag met verantwoord alcohol schenken

Wat doet u als u achter de bar van uw sportclub staat en tegenover u staat een dronken persoon die om nog een biertje vraagt? Of een vader die voor zijn zoon van 15 een biertje besteld? Niet bepaald verantwoord, maar toch zullen sommige mensen overstag gaan om het gevraagde biertje te schenken. En wist u dat u als barvrijwilliger jongeren om een identiteitsbewijs moet vragen als u niet weet hoe oud zij zijn? Dit is verplicht, omdat het verboden is aan jongeren onder de 16 alcohol te schenken.

Dit en nog veel meer zaken kwamen naar voren tijdens de instructie verantwoord alcohol schenken die GVV â57, Hockeyclub Grave, sportvereniging Estria en tennisvereniging THOS op maandagavond 26 april in het stadhuis hebben gevolgd.

Â

De IVA-training, zoals de instructie verantwoord alcohol schenken wordt genoemd, werd mogelijk gemaakt door gemeente Grave. De cursus werd gegeven door Novadic Kentron, de organisatie die in Noord-Brabant voorlichting geeft op het gebied van verslaving en mensen begeleid die met een vorm van verslaving te maken hebben. Wethouder Opsteegh gaf de aftrap voor de training. Alle sportclubs met jeugdleden uit de gemeente waren uitgenodigd voor de instructie. De gemeente heeft dit mogelijk gemaakt omdat zij het belangrijk vindt dat sportclubs verantwoord omgaan met alcohol schenken onder de jeugd. De gemeente heeft samen met 20 andere gemeenten in Noordoost Brabant daarvoor het project âAlcohol 16-, geen goed beginâ opgezet. Het aanbieden van de IVA-training is een onderdeel van dit project. In totaal deden 24 deelnemers mee aan de training, afkomstig van GVV â57, sportvereniging Estria, tennisvereniging THOS en de hockeyclub Grave.

Â

Alle sportclubs waren enthousiast. Via een quiz werd allereerst de kennis van alle deelnemers getest. En bij het behandelen van de vragen werd meteen ook uitleg gegeven bij de antwoorden. Zo was het voor de meesten niet nieuw dat mannen beter tegen alcohol kunnen dan vrouwen. Maar het was niet bij iedereen bekend dat dit komt doordat mannen over het ongeveer 70% vocht in hun lichaam hebben en vrouwen maar 60%, waardoor de alcohol bij mannen meer verspreid kan worden over hun lichaam voor het door de lever wordt afgebroken. Na de quiz was er tijd voor een stukje theorie, met name over de wet- en regelgeving over alcohol en alcohol schenken. Daarmee werd meteen het belang van de IVA-training voor iedereen duidelijk: sportclubs zijn namelijk verplicht altijd minimaal één persoon achter de bar te hebben staan die een cursus Sociale hygiëne heeft gedaan of een IVA-training heeft gevolgd. En wat te denken aan de boetes die de sportvereniging kan krijgen als hun barvrijwilligers alcohol schenken aan jongeren onder de 16.

Â

Na de pauze was er ruimte voor discussie. De deelnemers konden allereerst in groepjes bespreken wat zij binnen hun club willen verbeteren om meer verantwoord alcohol te schenken. Dit werd later met alle deelnemers gezamenlijk besproken. Daaruit bleek dat het niet altijd even makkelijk is om grenzen te bepalen wanneer een club geen alcohol meer wil schenken, omdat mensen bijvoorbeeld teveel hebben gehad. Een belangrijke tip die de deelnemers meekregen was om het stellen van grenzen door het hele barteam te bepalen en niet door een individuele barvrijwilliger. De kans is dan namelijk groot, dat de grens die door de ene barvrijwilliger wordt gesteld, omzeild wordt door een andere vrijwilliger.

Verschillende clubs willen voorstellen aan hun besturen, dat de barvrijwilligers geen of hooguit twee glazen alcohol tijdens hun bardienst kunnen drinken. En alle deelnemers waren het er over eens dat tijdens jeugdtoernooien geen alcohol geschonken kan worden, ook niet aan volwassenen. Een aantal andere goede ideeën die werden besproken is het uitbreiden van de huisregels en deze beter bekend maken binnen de club, of het stimuleren door de club om mensen met teveel drank op niet meer in de auto te laten stappen nadat zij de sportkantine verlaten. Genoeg ideeën dus om verder aan te werken. Daarmee kan de IVA-training een geslaagd succes worden genoemd. Alle deelnemers ontvangen nog een certificaat.

Â

Wil uw sportclub ook aan de slag met meer verantwoord alcoholbeleid? Of heeft u nog vragen over de IVA-training of het project Alcohol 16-, geen goed begin?

Neemt u dan contact op met mevrouw M. van de Weijgaert van de gemeente Grave

(via telefoonnummer 0486-477277).

Voor meer informatie over het project Alcohol 16-, geen goed begin kunt u ook terecht op www.watalcoholmetjedoet.nl.

Â