Rechtbank Amsterdam


Hells Angels hoeven hun clubhuis en twee loodsen nog niet af te breken

Amsterdam, 3 mei 2010 - De voorzieningenrechter van de Amsterdamse rechtbank heeft op 29 april bepaald dat de stichting Hells Angels hun clubhuis en twee loodsen aan de Wenckebachweg te Amsterdam nog niet hoeft te verwijderen. Het besluit van de gemeente waarbij de verplichting tot afbraak van de panden was bevolen, is voorlopig geschorst.
De gemeente Amsterdam had de Hells Angels verplicht om de gebouwen binnen acht weken af te breken, omdat daar geen geldige vergunning voor is en omdat de gemeente plannen heeft om op het terrein woningen te gaan bouwen. Voor het gebied is een nieuw bestemmingsplan ontworpen. Als de panden niet binnen die acht weken worden afgebroken, moeten de Hells Angels een dwangsom van ruim 140.000 euro aan de gemeente betalen.
De rechter vindt de verwijdering van de gebouwen op dit moment niet nodig. Het nieuwe bestemmingsplan geldt voorlopig nog niet en ook de rest van het gebied is nog niet ontruimd. Voordat er een definitieve beslissing kan worden genomen over de afbraak moet er eerst duidelijkheid komen over mogelijke toezeggingen van de gemeente in 2002 en 2003 over de bouw van een nieuw clubhuis, over de gevolgen van een civiel vonnis uit 1997, waarbij de gemeente verplicht werd om de Hells Angels een opstalrecht te geven voor een deel van het terrein en over de rol van de gemeente als eigenaar van de grond. Ook loopt er nog een andere procedure bij de rechtbank die ziet op een geweigerde nieuwe vergunning voor het clubgebouw, waar nog niet op is beslist. Totdat die duidelijkheid er is, moet de gemeente het clubhuis en de loodsen laten staan.

Tegen de uitspraak kan geen hoger beroep worden ingesteld.

LJ Nummer

BM3130

Zie het origineel
Bron: Rechtbank Amsterdam Datum actualiteit: 3 mei 2010 Naar boven