Nederlandse Zorgautoriteit


NZa verscherpt visie op marktmonitoring

03-05-2010

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bewaakt de ontwikkelingen in de verschillende markten in de zorg door middel van monitoring. Aan de hand van drie jaar ervaring heeft de NZa haar visie op monitoring verder aangescherpt. Doel is de publieke belangen toegankelijkheid, kwaliteit en betaalbaarheid van zorg beter te bewaken en nog effectiever te kunnen optreden bij marktfalen of overheidsfalen.

Door middel van monitoring heeft NZa zicht op de zorgmarkten en kan zij adequaat reageren op marktgedrag van verzekeraars en aanbieders. Op basis van de informatie uit de monitoring zet de NZa haar bevoegdheden op het gebied van regulering, markttoezicht en advies in. Bovendien kan de NZa ontvangen signalen over misstanden in de zorg dankzij de monitoring goed naar waarde inschatten. Voor de uitvoering van monitoring verzamelt, verwerkt en analyseert de NZa gegevens van en over marktpartijen. Bij de gegevensuitvraag streeft de NZa ernaar marktpartijen zo min mogelijk administratieve lasten te bezorgen.

De NZa maakt voortaan onderscheid tussen twee soorten monitoring: marktscans en verdiepende monitors. Met de marktscans probeert de NZa een structureel zicht op alle markten te krijgen. Ze geven op hoofdlijnen inzicht in de werking van de markt. In verdiepende monitors wordt een specifieke markt verder uitgediept om gerichter te kunnen bepalen welke acties moeten worden genomen.

De NZa analyseert de gegevens en creëert daarmee informatie. Ook komt het voor dat bepaalde gegevens ontbreken of niet zijn opgevraagd omdat de resultaten niet opwegen tegen de lastendruk die het marktpartijen geeft om de gegevens boven water te krijgen. De NZa hecht bij haar adviezen en acties aan de feitelijkheid van de informatie. Om die reden ontwikkelt de NZa steeds meer indicatoren op basis waarvan feitelijke conclusies kunnen worden getrokken over de ontwikkelingen in markten. Zo vraagt de NZa voortaan naar de kwaliteitsparagraaf in contracten, om die zelf te kunnen beoordelen. Voorheen vroeg de NZa enkel óf er kwaliteitsafspraken waren gemaakt.