Leeuwarden, 3 mei 2010

Laatste gevangene overval Blokhuispoort 1944 bekend

De namenlijst van de 50 gevangenen die vrijkwamen bij de beroemde overval op De T Blokhuispoort in Leeuwarden op 8 december 1944, is compleet. Het Verzetsmuseum H Friesland kreeg recentelijk een foto geschonken van de gevangene, waarvan toe nu toe bij C het Verzetsmuseum niets bekend was. Het gaat om Joop Feller, die vanaf 1942 I ondergedoken zat bij de familie Kuipers-Van der Veen in Burdaard. R
E Joop Feller werd op 8 december 1944 gearresteerd. Tijdens de overval werd hij samen met nog B twee mannen door de Sicherheitsdienst het huis van bewaring De Blokhuispoort S binnengebracht. De overvallers overrompelden de SD-ers en sloten ze op in een van de cellen. R In totaal bevrijdde het gewapend verzet die bewuste avond 50 gevangenen: 42 waren bekend en E stonden op een lijst, en 8 gevangenen waren toevallig die dag binnengebracht. Joop Feller was P een van die acht. De overvallers namen ook gevangenisbewaarder Tiemersma mee. Daarmee kwam het aantal personen dat meegenomen werd uit De Blokhuispoort op 51.

De tentoonstelling `De Grote Ontsnapping' in voormalige gevangenis De Blokhuispoort is verlengd tot en met 8 mei. Een bijzondere expositie over de beroemde overval op deze gevangenis in 1944 met als centraal thema ontsnappen. Bij de opening op 8 december 2009 was het exact 65 jaar geleden dat de kraak plaatsvond. `De Grote Ontsnapping'- een initiatief van het Verzetsmuseum Friesland - is te zien in drie zalen. Het zijn oude werkplaatsen in de gevangenis. Het ontwerp van de expositie is van architect Nynke-Rixt Jukema, de uitvoering is van Raoul Ruark de Jong en Ronald van der Zwaag. Een deel van de expositie is ingericht als monument voor de gevangenen. Naast het historische verhaal is werk te zien van kunstenaars waarvan een groot aantal een atelier heeft in de Blokhuispoort. Hun visie op ontsnappen staat hier centraal.

De expositie in de Blokhuispoort is gratis toegankelijk op werkdagen van 09.00 ­ 17.00 uur en op zaterdag van 12.00 ­ 17.00 uur. Op 30 april en 5 mei is De Blokhuis[poort gesloten. In de museumbioscoop van het Verzetsmuseum Friesland is de speelfilm `De Overval' uit 1962 te zien.