Gemeente Capelle a/d IJssel

Zwemmen in natuurwater

Zwemmen in natuurwater is nooit zonder risico. De waterkwaliteit van meren, plassen en speelvijvers kan in de zomermaanden snel veranderen. Daarom is het verstandig vóór het zwemmen actuele informatie in te winnen.

Zwemmen in natuurwater is nooit zonder risico. De waterkwaliteit van meren, plassen en speelvijvers kan in de zomermaanden snel veranderen. Daarom is het verstandig vóór het zwemmen actuele informatie in te winnen via www.zuid-holland.nl/zwemwater.
Het officiële zwemseizoen voor natuurwater loopt van 1 mei tot oktober. In deze periode wordt elke twee weken de waterkwaliteit gemeten van meer dan 100 locaties in Zuid-Holland. De provincie controleert officiële zwemwaterlocaties, die zijn aangegeven op de kaart. Een officiële locatie herkent u aan een bord van de provincie Zuid-Holland. De provincie raadt het af te zwemmen op locaties die hier niet officieel voor aangewezen zijn.

Soms is de waterkwaliteit op een bepaalde plaats te slecht om in te zwemmen, of is een locatie onveilig. In dat geval kan de provincie maatregelen nemen. De actuele maatregelen worden gemeld op de website en ter plaatse met een bord en mededeling in een vitrinekastje. Afhankelijk van de waterkwaliteit zijn er drie soorten maatregelen: o Waarschuwing als zwemmen een gering gezondheidsrisico meebrengt. Zwemmen is mogelijk, maar voor kwetsbare groepen af te raden. o Negatief zwemadvies bij een groter risico. Zwemmen wordt afgeraden. o Zwemverbod, niemand mag het water in, omdat gezondheidsklachten zijn vastgesteld, vis- of vogelsterfte heerst, of intensieve groei van blauwalgen.

Gezondheidsklachten
Sommige mensen krijgen na het zwemmen in natuurwater gezondheidsklachten, zoals allergische reacties, zwemmersjeuk, hoofdpijn, misselijkheid, braken, maagkramp, koorts of diarree. De oorzaak hiervan kan liggen in wieren, bepaalde planten, rupsen of bacteriën in of bij het water. Blauw- en roodwieren en botulisme veroorzaken klachten en ook ontlasting bevat schadelijke bacteriën. Het is onverstandig natuurwater in te slikken. Direct na het zwemmen douchen en goed afdrogen verkleinen de kans op huidirritatie. Ga met gezondheidsklachten na het zwemmen naar de huisarts.

Door klachten te melden kunt u helpen voorkomen dat meer mensen ziek worden. Dit kan bij de provincie via de Zwemwatertelefoon (070) 4417550, op werkdagen van 8.30-16.30 uur of via het meldingsformulier op www.zuid-holland.nl/zwemwater.

Baden en zwemmen in zee
Zwemmen in de zee brengt risico's met zich mee. Stroming van water is vaak onvoorspelbaar. Drukte op het strand maakt toezicht op zwemmers en kinderen lastig. Het is daarom belangrijk zelf goed op te letten. Ook windrichting en windkracht zijn risicofactoren: o Bij landwind kost het moeite weer op het strand te komen. Landwind is vooral voor zwemmers en gebruikers van drijfmiddelen gevaarlijk. o Zeewind zorgt voor golven die omslaan bij ondiepe plekken, waar onder- en bovenstromen het sterkst zijn. Zeewind is vooral voor baders gevaarlijk.
o Wind evenwijdig aan de kust zorgt voor zijwaartse verplaatsing van baders en zwemmers, die hierdoor in een onderstroom terecht kunnen komen.

Tips van de reddingsbrigade
o Houd minstens 30 meter afstand van golfbrekers. o Houd altijd toezicht op kinderen en zwem nooit alleen. o Ga niet te diep (tot heuphoogte) het water in. o Kies een oriëntatiepunt op het strand.
o Zwem met de stroming mee en probeer schuin naar de kant te komen. o Geef kinderen een naambandje met gsm-nummer, of schrijf het op hun hand.
o Volg de aanwijzingen van de reddingsbrigade op.

Verontreiniging zeewater
Hevige en lange regenbuien produceren soms zo veel water dat de rioolwaterzuiveringsinstallaties overbelast raken. Hierdoor moeten de zuiveringsinstallaties noodgedwongen vervuild afvalwater lozen, bijvoorbeeld in zee bij Katwijk aan Zee. Het advies in dat geval is om twee dagen niet te zwemmen in de zee bij Den Haag, Scheveningen en ten noorden van het Uitwateringskanaal bij Katwijk aan Zee. Pootjebaden kan dan wel. Na inslikken van verontreinigd (zee)water kunnen maag- en darmklachten optreden.

Zwemmen in rivieren
Op warme dagen is het verleidelijk om verkoeling te zoeken in rivierwater. Maar dat is gevaarlijk, door de onbetrouwbare waterkwaliteit en verdrinkingsgevaar.

De provincie raadt zwemmen in rivieren af vanwege de volgende risico's: o Plaatselijk sterke stroming kan zwemmers meevoeren of in een draaikolk doen terechtkomen.
o Scheepvaart maakt zwemmen gevaarlijk. Schippers kunnen zwemmers slecht zien, schepen gaan vaak sneller dan gedacht en kunnen door zuiging in het water mensen naar zich toetrekken. o Door lozingen zitten er veel bacteriën en virussen in het rivierwater. De zwemwaterkwaliteit wordt niet onderzocht. o Bij de oever is de bodem soms verraderlijk steil en er zijn vaak onverwacht diepe kuilen. Door troebel water vallen obstakels en kuilen niet op, zodat zwemmers zich kunnen bezeren of verwonden. o De watertemperatuur in rivieren is vaak laag, waardoor de kans op kramp groot is.
o Bij rivieren wordt geen toezicht gehouden op zwemmers.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Kijk dan op www.zuid-holland.nl/zwemwater of bel de Zwemwatertelefoon (070) 4417550, op werkdagen bereikbaar tussen 8.30 en 16.30 uur. U kunt ook kijken in het Waterloket op www.capelleaandenijssel.nl.