Gemeente Den Haag

65 jaar bevrijding bij het Haags Gemeentearchief


* Laatste wijziging: 03 mei 2010

Het Haags Gemeentearchief heeft rondom 65 jaar bevrijding tal van activiteiten georganiseerd, waaronder tentoonstellingen die tot half juni 2010 te bekijken zijn.

Een tentoonstelling over joodse kinderen, een diapresentatie over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en de websites www.joodskindermonument.nl, www.hagenaarsinoorlogstijd.nl en www.haagsetijden.nl staan centraal. Alle activiteiten vinden plaats in het historisch informatie- en ontmoetingspunt Historisch Den Haag, Spui 70, gelegen in de studiezaal van het Haags Gemeentearchief.

Rabijn Maarsenplein

In de tentoonstelling "Joodse kinderen" wordt aandacht gegegeven aan het Joods Kindermonument, de joodse lagere school in de Bezemstraat, het Joods Lyceum in de Fischerstraat en het joodse weeshuis in de Pletterijstraat.

De maquette van het Joods Kindermonument, dat op 20 november 2006 op het Rabbijn Maarsenplein werd onthuld vormt de kern van de tentoonstelling. Dit monument is er gekomen door het Haags Centrum voor Onderwijsbegeleiding (HCO) ter nagedachtenis aan de weggevoerde Joodse Haagse kinderen. Door de Duitse bezetter zijn meer dan 1700 Joodse kinderen uit Den Haag naar concentratiekampen afgevoerd en vermoord. In een doorlopende diapresentatie (op beeldscherm) is de geschiedenis van Den Haag in de Tweede Wereldoorlog te zien, met vele unieke foto's uit de collectie van het Haags Gemeentearchief (HGA).

Websites

In samenwerking met het HGA ontwikkelde het (HCO) de websites: www.joodskindermonument.nl en www.hagenaarsinoorlogstijd.nl Deze websites zijn thans door het HCO overgedragen aan het HGA. De websites kunnen zowel thuis als op de studiezaal worden geraadpleegd. De website over het Joods Kindermonument biedt informatie over de geschiedenis van joods Den Haag en geeft informatie over de totstandkoming van het Joods Kindermonument aan het Rabbijn Maarsenplein.

De website over Hagenaars in oorlogstijd is gemaakt op basis van informatie over de Tweede Wereldoorlog in Den Haag. De website presenteert zich in de vorm van een quiz. Via een zoektocht door verschillende ruimten in een woonhuis uit de jaren `40 stuiten de spelers op vragen. De speler ziet direct of een vraag goed is beantwoord.

Haagse tijden

Tot slot is er de website www.haagsetijden.nl, een website vol historische informatie over de geschiedenis van Den Haag en bedoeld voor leerlingen in de bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Illustraties lichten gebeurtenissen toe. Ook geeft Haagse Tijden veel doorverwijzingen naar interessante literatuur of andere websites. Deze website biedt deze weken een speciale quiz met vragen over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Den Haag. De bezoeker moet 10 vragen beantwoorden en ziet daarna meteen of een gegeven antwoord goed is. De quiz kan vaker worden gespeeld, omdat de vragen steeds weer anders zijn.