Gemeente Wassenaar

Toespraak burgemeester Jan Hoekema, Koninginnedag 2010

Jongens en meisjes, dames en heren,

Ik ben er trots op om dit jaar op deze prachtige dag met u allen aanwezig te zijn op het Plein om de feestelijkheden rond de viering van de verjaardag van H.M. de Koningin aan te vangen.

Zoals u allen weet, is het vandaag dertig jaar geleden dat Koningin Beatrix als vorstin werd ingehuldigd. 30 jaar lang al is zij het symbool van ons land. In hele blijde en soms ook verdrietige omstandigheden. Vorig jaar Koninginnedag hebben wij allemaal ervaren dat zij een baken van zorg en betrokkenheid betekende in de verschrikkelijke situatie die slachtoffers uit haar volk eiste maar ook een bedreiging vormde voor haar eigen familie.

Koningin Beatrix heeft het koningschap een bijzondere allure gegeven in de afgelopen dertig jaar. Wie herinnert zich niet haar zeer gewaardeerde toespraak in het Europees Parlement in 2004; haar liefdevolle houding na de vliegramp in de Bijlmermeer in 1992 en haar emoties bij de vuurwerkramp in Enschede in 2000; haar stralende optreden bij staatsbezoeken.

Allemaal momenten die tezamen een beeld vormen van een zeer gewaardeerde koningin maar ook een echtgenote, moeder en grootmoeder die onze harten heeft veroverd.

In Koninklijk Theater Carré in Amsterdam vond in december vorig jaar een eerbetoon plaats aan prins Claus, die op 6 oktober 2002 overleed. Politici en bekende Nederlanders stonden er op de planken voor de eenmalige voorstelling CLAUS! De voorstelling die ik bijwoonde, ontroerde allen in de zaal, maar in het bijzonder de majesteit en de overige Koninklijke familie. Wij proefden opnieuw de menselijke kant van de familie met wie wij lief en leed delen.

De datum van 30 april , vandaag, onze Koninginnedag, is door koningin Beatrix gehandhaafd als eerbetoon aan haar moeder die op deze dag jarig was. Maar wij vieren feest ter ere van meerdere leden van het koninklijk huis.

Een welgemeende gelukwens uit naam van alle Wassenaarse burgers aan Hare Majesteit met haar 72e verjaardag. En vanzelfsprekend ook een gelukwens aan mr. Pieter van Vollenhoven, die vandaag zijn 71e verjaardag viert.

Graag feliciteer ik vanaf deze plaats ook onze dorpsgenoot Z.K.H. prins Willem Alexander, die afgelopen dinsdag 43 is geworden. Ik wens de prins en zijn gezin veel voorspoed toe en spreek de hoop uit, dat hij samen met zijn vrouw prinses Máxima en hun dochtertjes prinses Amalia, prinses Alexia en prinses Ariane nog vele mooie jaren mag beleven in ons prachtige dorp.

Deze bijzondere dag in Wassenaar is ondenkbaar zonder de perfecte muzikale omlijsting door muziekvereniging Excelsior. Ik wil hen hiervoor hartelijk danken.

Maar natuurlijk is ook de rol van de Wassenaarse scouting weer van groot belang. Zonder de scouts kan de vlag niet gehesen worden.

Ook jullie hartelijk dank voor jullie bijdrage.

Verder wil ik iedereen bedanken die zich heeft ingezet om deze dag tot een ware feestdag te maken. Waarbij ik natuurlijk in het bijzonder de Wassenaarse Oranjevereniging `'Koningin Wilhelmina'' dank en in het bijzonder de voorzitter de heer drs. J.R. Stallinga.

Gisteren zijn ter gelegenheid van Koninginnedag acht Wassenaarders koninklijk onderscheiden. Nogmaals feliciteer ik van harte: mevrouw A.M. Asscheman-Radder, de heer J.P. Beckerheeft, mevrouw D.E.J. Vree- van Damontplooide, de heer C.D. Eisma, de heer P.L.T. Knijnenburgis, mevrouw C.M. von Lindern-ter Meulenis, de heer H.F. Simonis, de heer L.Verhaar.

Dames en heren, jongens en meisjes, ik zeg u allen hartelijk dank voor uw aanwezigheid. Geniet van deze dag en van ons mooie dorp. Ik wens u een bijzondere en feestelijke Koninginnedag toe.

Gemeente Wassenaar
Johan de Wittstraat 45
Postbus 499
2240 AL Wassenaar

T: 14070
E: gemeente@wassenaar.nl