"Energietarieven stijgen per 1 juli"

03/05/2010 14:52

Vastelastenbond

Door stijging van de energieprijzen gaan de variabele tarieven per 1 juli 2010 stijgen. Met welk percentage de energieprijzen gaan stijgen is nog niet duidelijk. Er wordt uitgegaan van een stijging van 5 tot 10%. Dit geldt voor zowel gas als elektra.

Sinds kort stijgen de energieprijzen weer. Volgens Energeia, een onafhankelijk nieuwsbureau voor de energiesector, verwachten handelaren door betere economische vooruitzichten een stijgende vraag naar gas en stroom. Deze stemming onder handelaren zorgt voor een stijging van de energieprijzen.

De prijsstijging heeft als gevolg dat van ruim 60% van de Nederlandse consumenten de energierekening per 1 juli weer omhoog gaat. Dit is te voorkomen volgens Dennis van Druten van Vereniging de Vastelastenbond. "Op dit moment ligt de prijs voor een 3-jarig vaste prijs op het niveau van 2003 en is daarmee ongekend laag. De gemiddelde leveringskosten voor een 3-jarig vaste prijs liggen nu nog net iets boven het gemiddelde van de variabele tarieven. Met oog op stijgende variabele tarieven doe je er verstandig nu te kiezen voor een 3-jarig vaste prijs." De Vastelastenbond houdt dagelijks de markt scherp in de gaten om haar leden te voorzien van het beste energiecontract. Van Druten: "Veel leden kiezen nu zelfs voor een 5-jarig vaste prijs. Door de crisis is er een opmerkelijke marktsituatie onstaan die we nog nooit hebben meegemaakt. Normaal betaal je als consument meer voor een vaste prijs en begint de besparing in het tweede of derde contractjaar. Kies je echter nu voor een 3-jarig vaste prijs dan bespaar je al direct per 1 juli en ben je de komende jaren verzekerd van een lage energierekening."

Voor alle consumenten die nog nooit zijn overgestapt van leverancier: waar moet u op letten? Consuwijzer, een samenwerking van de Consumentenautoriteit, NMa en de OPTA, geeft een aantal tips op hun website:


1. Ga na wat voor een contract u nu heeft en wat u nu betaalt.


2. Kijk op de internetsite van een aantal aanbieders. Daar vermelden zij hun prijzen en producten. Deze informatie staat onder toezicht van de toezichthouder en is dus altijd correct.


3. Vergelijk niet alleen tarieven maar ook de kwaliteit van de aanbieders.


4. Heeft u een contract voor bepaalde tijd geeft dit dan bij uw nieuwe leverancier aan. Zij kunnen u over laten stappen aan het einde van uw contract. Op die manier ontvangt u geen opzegvergoeding.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.vastelastenbond.nl