Politie Zaanstreek-waterland

Overtreders aan de kant tijdens onopvallende surveillance

Overtreders aan de kant tijdens onopvallende surveillance

koog aan de zaan, beemster, 03-05-2010 o Afgelopen zondag hebben videosurveillanten van Kennemerland en Zaanstreek-Waterland een onopvallende verkeerssurveillance gehouden op diverse wegen in de drie politieregios.

Het merendeel van de weggebruikers paste hun rijgedrag goed aan op de regenachtige weersomstandigheden, waardoor de videosurveillanten slechts tweemaal een onveilige weggebruiker aan de kant zetten. Over de N201 reed een 25-jarige automobilist met een snelheid van 99 km/uur, waar een maximum snelheid geldt van 70 km/uur. De videosurveillanten zetten de man aan de kant in Aalsmeer en tijdens het gesprek bleek dat de man alcohol gedronken had. De
videosurveillanten namen bij hem een blaastest af en de man blies onder de limiet, dus hij mocht na het ontvangst van zijn bekeuring voor het overschrijden van de snelheid met 29 km/uur, zijn weg weer vervolgen. Op de A7 ter hoogte van de Beemster werd een automobiliste uit het verkeer gehaald omdat zij 39 km/uur te hard reed, geen autogordel droeg en omdat zij niet handsfree aan het telefoneren was tijdens het rijden.

In de nacht van donderdag op vrijdag werd ook op onopvallende wijze gesurveilleerd. In Koog aan de Zaan moest een 28-jarige man uit Krommenie zijn rijbewijs inleveren. De man werd op de A8 geklokt met een snelheid van 170 km per uur. Een 63-jarige man uit Heemskerk reed met een zelfde snelheid en ook hij moest zijn rijbewijs inleveren. De twee overtreders moesten hun auto aan de kant zetten en ter plekke hun rijbewijs inleveren.

Bij een snelheidsoverschrijding van de maximumsnelheid van 50 kilometer of meer vordert de politie bij staandehouding direct het rijbewijs in. Overschrijdingen van meer dan 30 km/uur ( of 40 km per uur op de snelweg) worden geregistreerd door justitie. Afhankelijk van de voorgeschiedenis levert zo'n overtreding een forse boete of een dagvaarding op. Bij een overschrijding van de maximumsnelheid met meer dan honderd procent, kan de politie het voertuig in beslag nemen. Dat gebeurt als het verkeersgedrag van de overtreder gevaar voor de verkeersveiligheid heeft opgeleverd.