Lijsttrekkers testen StemWijzer

03/05/2010 15:23

Instituut voor Publiek en Politiek

Met het oog op de verkiezingen voor de Tweede Kamer presenteert het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) op vrijdag 7 mei a.s. in Den Haag de nieuwe StemWijzer. De presentatie begint om 10.30 uur in het gebouw van De Haagse Tribune, Hofweg 1H (5e etage, boven café Dudok). Namens de meeste partijen zijn hierbij de lijsttrekkers en/of andere partijprominenten aanwezig, onder wie demissionair premier Jan Peter Balkenende en Job Cohen. Vanachter de laptop beantwoorden de politici de 30 stellingen van de StemWijzer waarbij het weer spannend wordt of zij bij de juiste partij uitkomen.

De StemWijzer wordt getest door: Jan Peter Balkenende (CDA), Job Cohen (PvdA), Harry van Bommel (SP), Edith Schippers (VVD), Jolande Sap (GroenLinks), Ed Anker (ChristenUnie), Gerard Schouw (D66), Marianne Thieme (PvdD), Kees van der Staaij (SGP) en Arthur van der Putte (TON). Opvallende afwezige is de PVV; in een reactie heeft de partij laten weten "hiervoor geen tijd te hebben".

Nederland gaat 9 juni naar de stembus voor een nieuwe Tweede Kamer. Het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) heeft daarvoor een nieuwe StemWijzer (www.stemwijzer.nl) gemaakt om de twijfelende kiezer een handje te helpen bij het maken van een keuze; een keuze die niet is gebaseerd op opiniepeilingen maar op de inhoud. De StemWijzer telt 30 stellingen over de belangrijkste verkiezingsthema's zoals financiën, werkgelegenheid, veiligheid, integratie en inburgering.

Opvallend is de geheel vernieuwde website, compleet met verkiezingsbord. Bij iedere stelling kan een toelichting van de partijen op de standpunten worden aangeklikt en is er de mogelijkheid om naar de partijprogramma's te linken. Bij de nieuwe StemWijzer kan ook de StemmenTracker worden gedaan. Met deze 'StemWijzer met terugwerkende kracht' ziet de gebruiker met welke partijen in de Tweede Kamer de meeste overeenkomst is als het gaat om belangrijke stemmingen in de afgelopen regeerperiode.

Als uitslag geeft de StemWijzer geen ingewikkelde plaatsbepaling in een tweedimensionaal politiek krachtenveld, maar laat de gebruikers eenvoudig zien met welke partijen ze de meeste overeenkomsten hebben

Recent onderzoek door het onafhankelijke bureau Motivaction wijst uit dat van de online stemhulpen de StemWijzer het hoogst wordt gewaardeerd, ondermeer vanwege het gebruiksgemak, en ook de meeste bezoekers heeft. Daarnaast geniet de StemWijzer een grotere bekendheid dan andere stemhulpen. Zo werden bij de vorige Kamerverkiezingen in 2006 bijna 5 miljoen adviezen verstrekt. Ook internationaal wordt de StemWijzer met succes toegepast, onder meer in Duitsland, Zwitserland, Bulgarije en Frankrijk. Zo heeft de StemWijzer in Groot-Brittannië, de Vote Match UK, voor de verkiezingen van 6 mei al meer dan 1 miljoen gebruikers genoteerd.

Andere verkiezingsactiviteiten van het IPP zijn o.a. de landelijke scholieren-verkiezingen, verkiezingskranten voor het onderwijs, een online programvergelijking en de websites www.partijenwijzer.nl en www.stemmentracker.nl. Nieuw dit jaar zijn de Kinderverkiezingen voor groep 7 en 8, die het IPP in samenwerking met SchoolTV organiseert.





http://www.publiek-politiek.nl