Ministerie van Justitie

Nederlandse aanpak radicalisering

VS willen leren van Nederlandse aanpak radicalisering

Nieuwsbericht | 03-05-2010

De Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid Janet Napolitano en minister van Justitie Eric Holden willen leren van de Nederlandse aanpak van terorrisme. Dat hebben zij zaterdag tegen minister Hirsch Ballin gezegd op de Nederlandse ambassade in Washington tijdens zijn werkbezoek aan de Verenigde Staten.
Washington heeft grote belangstelling voor het Nederlandse antiradicaliseringsbeleid. Daarbij gaat het vooral om de wijze waarop landelijke veiligheidsdiensten in Nederland samenwerken met de lokale autoriteiten. In Nederland worden politieagenten, welzijnswerkers en leraren getraind op het signaleren van radicalisering. Ook worden sleutelfiguren uit de moslimgemeenschap ingeschakeld. De politie van New York heeft al met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding gesproken over trainingsprogramma's.

Veiligheidsbeleid

Minister Hirsch Ballin in Washington Zowel de Amerikanen als minister Hirsch Ballin waren positief over verdergaande samenwerking op het gebied van veiligheidsbeleid. Ook spraken de bewindslieden hun tevredenheid uit over de samenwerking na de mislukte aanslag van december, toen een Nigeriaan een aanslag probeerde te plegen op een vliegtuig dat van Schiphol onderweg was naar de Verenigde Staten. Andere onderwerpen die door de bewindslieden zijn besproken, waren de bodyscanners op luchthavens, privacy en de uitwisseling van gegevens.

Na zijn gesprek met Napolitano en Holder ging minister Hirsch Ballin op werkbezoek bij de politie in Washington.