Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 3 mei 2010

Louise Fresco toetst VN-klimaatpanel

Gepubliceerd op 3 mei 2010
Prof. dr. ir. Louise Fresco
Foto: Jeroen Oerlemans

Louise Fresco, universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), gaat deel uit maken van de twaalf leden tellende evaluatiecommissie die de werkwijze van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) gaat doorlichten. Dat heeft de InterAcademy Council, het wereldwijde adviesorgaan van de academies van wetenschappen, bekendgemaakt. Voorzitter van de commissie is de econoom Harold T. Shapiro, oud-president van Princeton University.

De Verenigde Naties en het IPCC hebben de InterAcademy Council gevraagd om een onafhankelijk oordeel te vellen over de rapportages van het IPCC, in het bijzonder de zorgvuldigheid van de werkwijze bij het opstellen ervan. Het onderzoek gaat onder meer over de betrouwbaarheid en controleerbaarheid van data, de aard van de literatuur en gegevens die gebruikt worden voor de rapporten, en de manier waarop fouten die worden ontdekt na verschijning van het rapport worden rechtgezet. De commissie zal ook het functioneren van het IPCC als geheel onder de loep nemen, waaronder management, organisatie en communicatie. De InterAcademy Council zal uiterlijk 30 augustus een rapport met bevindingen en aanbevelingen aan de Verenigde Naties aanbieden.

Robbert Dijkgraaf, voorzitter van de KNAW en universiteitshoogleraar aan de UvA, is co-voorzitter van de InterAcademy Council. Hij zegt verheugd te zijn dat dit vooraanstaande gezelschap deskundigen bereid is gevonden om op vrijwillige basis in de commissie zitting te nemen. `Dit soort onafhankelijk onderzoek is precies waarvoor de Interacademy Council is opgericht, en ik ben er van overtuigd dat ons werk van grote waarde zal zijn voor de Verenigde Naties en voor de wetenschappelijke wereld.'

Verwijzingen

Uitgebreid CV Louise Fresco
Meer informatie IPCC-evaluatiecommissie
Bron: UvA Persvoorlichting