Woonbond


03-05-2010

Woonbond steunt beroep corporaties tegen EU-beschikking

Afgelopen vrijdag 30 april hebben 133 woningcorporaties een bezwaarschrift ingediend tegen de beschikking van de Europese Commissie (EC), waarin de doelgroep van de volkshuisvesting wordt ingeperkt tot personen/huishoudens met een inkomen lager dan 33.000. De corporaties vragen het Gerecht van de Europese Unie om de beschikking nietig te verklaren. De Nederlandse Woonbond heeft met een officiële verklaring zijn steun betuigd aan het bezwaar. Ook Aedes ondersteunt deze actie van haar leden.

Een van de gevolgen van de EU-beschikking is dat woningcorporaties bijna geen woningen met een huur beneden 647,50 meer kunnen toewijzen aan personen/huishoudens met een inkomen hoger dan 33.000. Dit heeft desastreuze consequenties voor de positie en keuzevrijheid van deze huishoudens op de Nederlandse woningmarkt. Het betekent dat zij zijn aangewezen op geliberaliseerde huurwoningen met een huurprijs hoger dan 647,50, of een woning moeten kopen. Beide mogelijkheden zijn echter geen optie. Deze circa half miljoen huishoudens dreigen als gevolg van de beschikking in de brede kloof tussen huur- en koopmarkt te vallen, aldus de bezwaarmakende corporaties in een persbericht.

De corporaties betwisten de bevoegdheid van de EC om een inkomensgrens vast te stellen voor de doelgroep van de Nederlandse volkshuisvesting. De Woonbond vindt ook dat het bepalen van de doelgroep van volkshuisvesting een nationale aangelegenheid is en dat Brussel zich daar niet op deze manier mee mag bemoeien.