Openbaar Ministerie

Persverklaring Andrea Luten

3 mei 2010 - Arrondissementsparket Assen


1. Openbaar Ministerie Assen

Vandaag om 9.00 uur is een 41-jarige man uit Hoogeveen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van Andrea Luten. Zijn DNA blijkt te matchen met een aangetroffen DNA-spoor in deze zaak. Op 10 mei 1993 verdween de toen 15-jarige Andrea Luten uit Ruinen. De dag erna werd zij dood gevonden; ze bleek te zijn gewurgd.

De aanhouding

De man die vandaag is aangehouden, is een 41-jarige inwoner van Hoogeveen. In november 2009 is hij door de politierechter veroordeeld wegens een huiselijk geweldzaak. Dat was de eerste keer dat hij voor een rechtbank moest verschijnen. In verband met de Wet DNA-onderzoek bij veroordeelden, heeft hij op 17 maart 2010 zijn DNA moeten afstaan. Op 23 april 2010 heeft het Nederlands Forensisch Instituut het OM bericht dat er sprake was van een match met het DNA spoor in de zaak van Andrea Luten. Het coldcase-team van de Noordelijke Recherche Eenheid (NRE) is daarop meteen uitgebreid met een aantal tactische rechercheurs. De daarop volgende dagen zijn besteed aan het voorbereiden van de aanhouding.

In totaal zijn in de diverse onderzoeken de afgelopen 17 jaar rond de 2100 mensen gehoord. De huidige verdachte zat daar niet bij. Ook is zijn naam door geen van de gehoorde getuigen genoemd. Hij is dus op geen enkele manier in één van de onderzoeken naar voren gekomen.

De verdachte wordt op dit moment gehoord. Wat zijn verklaring is, of en hoe hij Andrea Luten kende en wat er gebeurd is op 10 mei 1993, is dan ook op dit moment onbekend.


2. Regiopolitie Drenthe

Het onderzoek tot nu toe

Toen in 1993 Andrea Luten werd aangetroffen in het bos bij Gijsselte is meteen een groot onderzoek begonnen naar deze zaak. Na 1993 zijn er nog twee vervolgonderzoeken geweest, te weten in 2000 en 2005.

In 2005 is uit reeds beschikbaar sporenmateriaal met behulp van nieuwe technieken een volledig DNA-spoor vastgesteld. Naar aanleiding daarvan heeft in 2005 een grootschalig DNA-onderzoek plaatsgevonden onder enkele honderden mannen. Dit heeft toen niet geleid tot een verdachte.

Na afronding van het onderzoek in 2005 is het onderzoek overdragen aan de afdeling cold cases van de Noordelijke Recherche Eenheid (NRE, het samenwerkingsverband van de drie noordelijke politiekorpsen). Vervolgens zijn er nog regelmatig tips en aanwijzingen nagetrokken. Ook zijn er nog enkele DNA-profielen vergeleken met het beschikbare DNA-spoor.

Er zijn in de loop van de tijd verschillende personen aangemerkt als verdachte. Zij bleken uiteindelijk niet de dader te zijn. Eén van hen is vervolgd en vrijgesproken.

Nadat de verdachte vanmorgen om 9.00 uur is aangehouden, is de familie van Andrea Luten op de hoogte gesteld. Ook is contact opgenomen met de mannen die verdachte zijn geweest in deze zaak.


3. Burgemeester gemeente De Wolden

Allereerst wil ik als burgemeester van De Wolden aangeven dat ik opgelucht ben voor de familie van Andrea met de aanhouding van de verdachte. Ik hoop dat hiermee eindelijk een eind komt aan een jarenlange onzekerheid. Ik leef met hen mee, want deze nieuwe wending kan naast opluchting ook emoties van nieuw verdriet met zich meebrengen. We praten immers nog steeds over een verdachte.

In de tweede plaats ben ik ook opgelucht met deze aanhouding voor onze samenleving, en met name voor de bevolking van Ruinen. De afgelopen 17 jaar heeft de dood van Andrea de gemoederen steeds bezig gehouden. Dat merk ik ook aan de gesprekken die ik heb met inwoners. Ik kan me voorstellen dat deze aanhouding veel vragen oproept bij de gemeenschap.

Ook brengt de gemeente De Wolden vanmiddag zelf een persbericht naar buiten.

Tot slot: Openbaar Ministerie Assen

Vervolg

De verdachte is inmiddels in verzekering gesteld. Hij zal donderdag 6 mei 2010 worden voorgeleid aan de rechter-commissaris in Assen. Tot die tijd zullen geen nadere mededelingen worden gedaan over deze zaak.