Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)


OV in verkiezingsprogrammaís
ROVER heeft de verkiezingsprogramma's van politieke parijen die nu in de Tweede Kamer zitten doorgelezen met een OV-bril op. Hieronder vindt u onze eerste indruk en in de bijlage vindt u meer over die programma's en kunt u complete programma's downloaden.

CDA: goedwillend, maar behoorlijk vaag, Geeft geen beeld van hun financiële prioriteiten. Ruikt meer naar auto dan OV. Prietpraat over het opblazen van het rekeningrijden. Wat hun beleid gaat worden hangt dus erg af van de coalitie die het nieuwe kabinet gaat vormen. Terechte zorg over de Nimby-kosten die nieuwe infra onmogelijk dreigen te maken.

PvdA: Het is OV-vriendelijker dan het CDA-programma, ze vinden het OV duidelijk belangrijk en ze kiezen voor rekeningrijden. Ze steunen de investeringen in het `spoorboekloos' reizen met het OV. Niet verkeerd dus, maar toch ook rijkelijk vaag. Belangrijk is dat ze de investeringen in het spoor uitdrukkelijk boven tafel houden.

SP: De SP laat zich in zijn programma duidelijk zien als een OV-vriendelijke partij. Over de vergaande rol die ze de overheid toedichten kun je verschillend denken, maar het is heel duidelijk dat het OV (en de fiets) hoog op hun agenda staan. Terechte vraagtekens bij de chipkaart. En ze hebben duidelijk geld over voor het OV.

VVD: De VVD kiest voor het scheppen van voorwaarden voor economische groei en heeft daarbij veel aandacht voor het openbaar vervoer ivm de bereikbaarheid van de economische centra, wil daar ook in investeren. Ze zijn tegen het bestaande plan rekeningrijden maar laten ruimte voor alternatieven. Een verrassend OV-vriendelijk programma.

GL: GroenLinks heeft een zeer OV-vriendelijk programma, is erg voor rekeningrijden en heeft veel aandacht voor verwante onderwerpen op het gebied van milieu, terugdringen auto, ruimtelijke ordening, fiets, enz. Voor OV-vrienden dus een prachtig programma. Al is hun aandacht voor het platteland erg mager en denken ze weinig over politieke haalbaarheid.

CU: De ChristenUnie heeft een uitgebreid en zeer OV-vriendelijk programma. Wat vooral opvalt is hun brede en integrale blik Veel aandacht voor flankerend beleid (ruimtelijke ordening, rekeningrijden) en het milieu. Ook veel aandacht voor de fiets. Ze concurreren met GL als partij die ROVER wil steunen. Maar steun aan een politieke partij is natuurlijk aan u.

D66: Ook D66 kiest voor het openbaar vervoer, voor de fiets en voor (een vorm van) rekeningrijden. Ze hebben veel aandacht voor duurzaamheid. Een opvallende passage is dat ze voor het verder vergroenen van het belastingstelsel zijn en daarin ook een deel van de oplossing voor de financiële perikelen van Nederland zoeken.

PvdD: Ook een OV-vriendelijk programma met veel aandacht voor het milieu. Net als D66 denken ook zij aan belastingen op de auto waar OV-investeringen uit betaald kunnen worden. Aandacht voor de elektrische auto en er mag geen weginfra worden aangelegd door of langs natuurgebieden.

Samenvattend: Iedereen is voor bevordering van OV en fiets en voor terugdringen van de auto (vooral in de spits). Partijen die het sterkst mikken op regeringsdeelname (CDA, PvdA) zijn daarin overigens het vaagst.
Pagina geplaatst: 3 mei 2010