NMa legt Staat boetes op wegens niet tijdig melden concentratie

03/05/2010 16:36

Nederlandse Mededingingsautoriteit

NMa legt Britse verzekeraar Amlin en de Staat boetes op wegens niet tijdig melden concentratie

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft de Britse verzekeraar Amlin en de Staat der Nederlanden beboet wegens het niet tijdig melden van een concentratie. Amlin krijgt een boete van EUR 1.366.000 en de Staat een boete van EUR 782.000.

In juli 2009 heeft de Staat zijn aandelen in Fortis Corporate Insurance N.V. overgedragen aan Amlin. Hierdoor kreeg Amlin de zeggenschap over Fortis Corporate Insurance, waarmee een concentratie tot stand was gebracht. De NMa kwam deze concentratie op het spoor in de zomer van 2009. Pas ruim na de aankoop, in december 2009, heeft Amlin de concentratie bij de NMa gemeld. In januari 2010 heeft de NMa de concentratie alsnog goedgekeurd.

Op grond van de Mededingingswet is het verboden een concentratie met een zekere omvang te realiseren voordat het voornemen daartoe aan de NMa is gemeld en in ieder geval vier weken zijn verstreken. Met dit voorafgaande toezicht wordt voorkomen dat de concurrentie op een markt reeds wordt beïnvloed voordat de NMa een overname heeft kunnen toetsen. De NMa legt een boete op, omdat het niet tijdig melden van een concentratie een ondermijning van het concentratietoezicht vormt.

Het is de derde keer dat de NMa boetes oplegt nadat de maximale boetes verhoogd zijn met het wijzigen van de Mededingingswet op 1 oktober 2007. De maximale boete voor het niet melden van een voorgenomen concentratie is hierdoor verhoogd van EUR 22.500 naar EUR 450.000 of, indien dat meer is, 10 procent van de omzet van de overtreder.





http://www.nmanet.nl