Politie Brabant-Noord

Jaaroverzicht Maas en Leijgraaf

'S-Hertogenbosch, 04-02-2010

Resultaten Maas en Leijgraaf 2009

Inwoners van het district Maas en Leijgraaf (de gemeenten Uden,Veghel,Landerd,Boekel, Grave,Cuijk,Boxmeer, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis) hebben in 2009 28.899 maal een beroep op ons gedaan. Het aantal aangiften is in 2009 ten opzichte van 2008 gedaald met 2%, van 8.423 naar 8.233. Veel zaken zijn in onderzoek genomen, variërend van winkeldiefstallen tot grootschalige rechercheonderzoeken (TGO's) wegens moord/ doodslag. Elke woninginbraak en elke auto-inbraak is er nog steeds een teveel, maar dat we de goede koers te pakken hebben en dat het Maas en Leijgraaf steeds veiliger wordt, staat als een paal boven water.

Woninginbraken

De in 2007 ingezette dalende tendens wordt in 2009 voortgezet. In 2009 is sprake van een daling van het aantal woninginbraken met ruim 10%. In 2009 is districtelijk en regionaal fors ingezet om deze vorm van criminaliteit te laten afnemen.

In de gemeente Cuijk is sprake van een toename van 24,5%. Deze stijging wordt veroorzaakt door het aantal inbraken in Beers (van 8 naar 18) en in de Heeswijkse Kampen (van 9 naar 46). In de andere 7 gemeenten is sprake van een sterke of lichte daling van het aantal woninginbraken. Landerd en Sint Anthonis vallen op door een sterke procentuele daling, 34% en 55,6%. In 2009 is het gelukt de districtelijk nagestreefde 1 procentdoelstelling ruimschoots te behalen. Alleen in de gemeente Cuijk is de 1 procentdoelstelling overschreden. De score is daar 1,26%. Het districtelijke ophelderingspercentage van woninginbraken is in 2009 ten opzichte van 2008 gedaald van 15,9% naar 12,7%.

Bedrijfsinbraken

In 8 gemeenten is het aantal aangiften van inbraken in bedrijven gedaald. Districtelijk daalde het aantal inbraken met 27,5%. In de gemeente Mill is het aantal bedrijfsinbraken toegenomen met 63,6%. Een toename t.o.v. 2008 van het aantal inbraken op bedrijventerrein Het Spoor en in St.Hubert en Wilbertoord is de oorzaak van deze stijging.

Het collectieve veiligheidsproject op het bedrijventerrein de Dubbelen in Veghel kan als een succes beschouwd worden. De cijfers laten immers duidelijk zien dat er sinds 2005 een flinke afname is (van 43 naar 26), waarbij grote inbraken vrijwel niet meer voorkomen.

Auto-inbraken

Het aantal inbraken in auto's daalde in 2009 met 5,1%. De dalende tendens heeft zich doorgezet. De grootste daling is te melden in Boxmeer, een afname met ruim 46%. Een gebied waar sprake is van een behoorlijke toename: Het Ven in Veghel is gestegen van 14 naar 28. In Uden is in de Flatwijk, Melle, Raam en Hoenderbos, 73 keer ingebroken in een auto. In 2008 hebben daar 39 inbraken plaatsgevonden. In de wijken Zittert en De Stoof in Grave is het aantal auto-inbraken gestegen van 12 naar 45.

Fietsendiefstallen

Het aantal fietsendiefstallen is in 2009 met 17,5% gestegen. Alleen in Sint Anthonis is sprake van een daling. De stijging in Landerd wordt voor een groot deel veroorzaakt door de diefstallen in het dorp Zeeland. In Cuijk-centrum en Uden-centrum zijn 174 en 148 aangiften van fietsdiefstallen gedaan.In het najaar van 2009 is naar aanleiding van deze stijging een analyse opgesteld. Zowel in Boxmeer als in Veghel is geëxperimenteerd met een zogenaamde tag-reader. In Cuijk (47,3%) en Grave (55,8%) is het aantal fietsendiefstallen toegenomen - zoals ook de landelijke trend - vooral in de omgeving van het NS- en busstation en winkels. De extra inzet van agenten op deze locaties heeft geleid tot aanhouding van een aantal fietsendieven c.q. helers. De politie neemt samen met de gemeente en NS integrale maatregelen in de omgeving van de stations, zoals bewaakte fietsenstallingen.

Overlastgevende en criminele jeugdgroepen

In de "Jeugdgroepen Inventarisatie 2009" is in dit district sprake van 8 hinderlijke jeugdgroepen en 3 overlastgevende groepen. Deze groepen zijn door de jeugdagenten in 2009 veelvuldig bezocht. De overlast die door deze groepen wordt ervaren heeft vaak te maken met geluidsoverlast en het achterlaten van vuil. Drugsgebruik en drugshandel binnen jeugdgroepen wordt door de jeugdagenten nauwlettend gevolgd. Het aantal overlastmeldingen vertoont in 2009 een daling van 22,9%. Deze daling vindt ook zijn oorzaak in de overgang naar een andere registratiewijze bij de politie.

De gemeenten Cuijk en Boxmeer hebben een afname van 43 en 30 incidenten (34,7% en 24,6%). Een van de maatregelen is geweest dat de jeugdagent door een brief of huisbezoeken de ouders in kennis heeft gesteld van de activiteiten van hun minderjarig kind.

In Grave is een stijging van de overlastmeldingen van jeugd. Deze fikse toename heeft plaatsgevonden in de wijken Mars, Bikkelkamp, Zittert & De Stoof, van 18 naar 33 meldingen. In deze situatie is streng handhavend opgetreden bij overlast in portieken. De bewoners zijn actief benaderd en gevraagd om deze vormen van overlast te melden.

In het vervolg op voorgaande jaren heeft het team Cuijk het handhavingsbeleid op de hangplekken en overlastgevende plaatsen voortgezet. Het aantal meldingen is afgenomen omdat de overlast eerder wordt gesignaleerd en hierop samen met andere partners wordt geïnvesteerd. In het Land van Cuijk levert het project 'Jong in de Buurt' hieraan een belangrijke bijdrage. Dit project is door de partners intensief geëvalueerd en vooral op het terrein van informatieverstrekking aangescherpt.

Geweld

Onder het speerpunt geweld vallen diverse delicten zoals moord, doodslag, zedendelicten, mishandeling, bedreiging, overval en belaging. In 2009 is dit type delicten het sterkst gestegen in Boekel, Mill en St. Hubert. In Boxmeer, Cuijk en Grave is sprake van een lichte stijging. In de gemeente Sint Anthonis is het aantal misdrijven van 33 naar 9 geweldsdelicten sterk gedaald. In Landerd, Uden en Veghel is een lichte daling is waar te nemen.

Huiselijk geweld en Tijdelijk huisverbod

In de gemeenten Boxmeer en Cuijk is een behoorlijke stijging van het aantal incidenten en aangiften huiselijk geweld te zien, terwijl in de gemeente Veghel sprake is van een daling. In Boxmeer is het aantal aangehouden verdachten gestegen, terwijl dit in Cuijk gelijk blijft aan 2008. Er is ook sprake van een flinke daling van het aantal aangehouden verdachten in Veghel.

In 2009 is aan 12 personen namens de burgemeester van de betreffende gemeente een huis- en contactverbod opgelegd; 5 keer in de gemeente Cuijk, 3 keer in Veghel, 2 keer in Uden, 1 keer in Grave en 1 keer in Mill.

Aanpak veelplegers

Veelplegerscriminaliteit heeft een grote impact op het veiligheidsgevoel van burgers. Een op veelplegers gerichte aanpak werkt. Onze veelplegersaanpak is uitgegroeid tot een geslaagde en waardevolle ketenaanpak. Elk district had in 2009 een 'Regionale masterlijst veelplegers' een top 20 aan veelplegers, geprioriteerd, waarvoor zij extra aandacht vragen. In het Veiligheidshuis in Oss is in het casusoverleg veelplegers door de ketenpartners (openbaar ministerie, politie, reclassering Nederland, Novadic-Kentron, jeugdreclassering, Raad voor de Kinderbescherming en anderen) zoveel mogelijk vooraf bepaald wat het plan van aanpak (PGA = persoonsgebonden aanpak) wordt ten aanzien van de veelpleger. Veelplegers met een ruim crimineel verleden worden, ook bij het plegen van een relatief klein delict, strafrechtelijk hard aangepakt.

Ook in 2009 zijn een aantal veelplegers weer aangehouden en overgedragen aan het Openbaar Ministerie. Eén veelpleger uit Cuijk is voor langere tijd veroordeeld en komt in aanmerking voor intensieve behandeling. Ook de veelplegers uit ons omringde regios weten ons gebied onveilig te maken. In het kader van de zogenaamde burenhulp is informatie uitgewisseld en daar waar mogelijk zijn verdachten aangehouden.

Vertrouwen in 2010

De politie is op straat aanwezig. Bijvoorbeeld door meer wijkagenten, waarbij het wijkgebied van een wijkagent kleiner wordt, en door de inzet van Service & Intake-medewerkers op de bureaus. Wij verstaan het politievak en weten wat er leeft en speelt op straat en in de wijken. We zetten experts in waar nodig (verkeersspecialisten, sporenonderzoekers, technische recherche, noodhulp, etc.) en investeren in opsporing en informatie om nog meer 'boeven' te vangen en misdrijven te voorkomen. Veiligheid is iets van ons samen, zowel van de politie, gemeentes, maatschappelijke instellingen als van de inwoners van de Maas en Leijgraaf. De burger mag een actieve politie verwachten als het gaat om het oplossen van misdrijven en krijgt terugkoppeling over onze activiteiten. We zijn daarin open en transparant en leggen verantwoording af over wat we doen en wat we niet kunnen doen. We spreken echter ook anderen aan op hun gedrag. Ook in 2010 kunnen burgers vertrouwen op een waakzaam en dienstbaar korps.