Politie Brabant-Noord

Resultaten district Maasland 2009

'S-Hertogenbosch, 04-02-2010

Inwoners van het district Maasland (de gemeenten Oss, Maasdonk, Bernheze, Lith) hebben in 2009 in totaal 7.422 keer aangifte gedaan. Dat is 13% meer dan de 6.572 aangiften in 2008. Veel zaken zijn in onderzoek genomen. Zo zijn er op basis van het hennepconvenant met de gemeente Oss en andere partners het afgelopen jaar 45 hennepkwekerijen opgerold. Ook is er een aantal grootschalige rechercheonderzoeken opgestart naar mishandeling, doodslag, overvallen en handel in drugs.

Geweld

In 2009 is het aantal geweldsincidenten in Maasland afgenomen met 11,4%. Deze daling is zichtbaar in alle gemeenten. Van alle geweldsincidenten is vorig jaar meer dan 65% opgelost. Onder het speerpunt geweld vallen onder meer de delicten mishandeling en huiselijk geweld.

Het afgelopen jaar zijn de mogelijkheden voor het aanpakken van huiselijk geweld uitgebreid met het tijdelijk huisverbod. Deze maatregel is vorig jaar twee keer toegepast in district Maasland.

Het aantal aangiften van mishandeling daalde in het hele district met 20,7% van 319 in 2008 naar 253 in 2009. In Bernheze daalde het aantal aangiften van 58 naar 46, in Maasdonk van 24 naar 11 en in Oss van 232 naar 191. In Lith werd zowel in 2008 als 2009 vijf keer aangifte gedaan van mishandeling.

Net als in voorgaande jaren heeft het korps Brabant-Noord stevig geïnvesteerd in de bestrijding van geweld door intensief toezicht en consequent optreden, vooral tijdens uitgaansavonden. Daarnaast werd de integrale aanpak van uitgaansgeweld met de inzet van onder andere bike-teams en het gebruik van de horecatelefoon voortgezet.

2009 werd wel gekenmerkt door een aantal onderzoeken naar ernstige geweldsincidenten.

Op 13 maart werd in een woning aan de Chrysantstraat in Oss het stoffelijk overschot van de 85-jarige bewoner aangetroffen. In dit onderzoek werd op 14 april een 38-jarige Osse vrouw aangehouden die bekende. De vrouw is inmiddels berecht.

Op 16 juni stierf een acht weken oude baby in Oss een niet natuurlijke dood. Hiervoor werd een 35-jarige Ossenaar aangehouden. Het onderzoek is in een afrondende fase.

Op 12 augustus werd een 58-jarige garagehouder zwaargewond gevonden in een garagebedrijf aan de Burgemeester van Erpstraat in Berghem. Het rechercheonderzoek leidde naar een 47-jarige verdachte die 20 oktober werd aangehouden. Het onderzoekt loopt nog.

Ook werd in 2009 het onderzoek naar de dood van een 35-jarige Pool voortgezet. De man werd 30 november 2008 zwaargewond aangetroffen in een chalet aan de Docfalaan. Op 7 april 2009 heeft de politie in Polen de verdachte, een 32-jarige Pool, aangehouden. De man is eind vorig jaar uitgeleverd. De zaak is inmiddels onder de rechter.

Woninginbraken

Het aantal woninginbraken in Maasland is gestegen met 28,9% ten opzicht van 2008. Dit is met name te wijten aan een inbrakengolf aan het begin van het jaar, vooral in de gemeenten Bernheze, Maasdonk en Oss. Alle aangiften werden uitgeplozen en informatie uit politiesystemen en andere bronnen werd vergeleken en naast elkaar gelegd. Via dit recherchewerk kwam het team uit op twee mogelijke verdachten die in maart werden aangehouden. Hierna werden er drie huiszoekingen gedaan. Daarbij werden veel goederen inbeslaggenomen, die vermoedelijk van diefstal afkomstig waren. Op 30 juni organiseerde de politie een informatieavond voor benadeelden. Samen met justitie werd uitleg gegeven over het verloop van het onderzoek. Ook de gemeente was aanwezig om preventieadvies te geven en het keurmerk Veilig Wonen onder de aandacht te brengen. Na de aanhouding van deze twee verdachten daalde het aantal inbraken aanzienlijk. In totaal zijn vorig jaar 22 verdachten van woninginbraken aangehouden. Hiermee is 14% van de inbraken opgelost.

Auto-inbraken

In het district nam het aantal aangiften van auto-inbraken af. Van 635 in 2008 naar 624 in 2009. Een afname van 1,7%. In Maasdonk is het aantal auto-inbraken fors afgenomen van 59 in 2008 naar 34 in 2009. Een daling van 42,3%. Ook in Bernheze daalde het aantal aangiften met 41,9% en in Lith met 16,6%. In Oss steeg het aantal auto-inbraken met 21,4% van 396 in 2008 naar 481 in 2009.

Aanpak veelplegers

Veelplegerscriminaliteit heeft een grote impact op het veiligheidsgevoel van burgers. Een op veelplegers gerichte aanpak werkt. Onze veelplegersaanpak is uitgegroeid tot een geslaagde en waardevolle ketenaanpak. Elk district had in 2009 een 'Regionale masterlijst veelplegers' een top 20 aan veelplegers, geprioriteerd, waarvoor zij extra aandacht vragen. In het Veiligheidshuis in Oss is in het casusoverleg veelplegers door de ketenpartners (openbaar ministerie, politie, reclassering Nederland, Novadic-Kentron, jeugdreclassering, Raad voor de Kinderbescherming en anderen) zoveel mogelijk vooraf bepaald wat het plan van aanpak (PGA = persoonsgebonden aanpak) wordt ten aanzien van de veelpleger. Veelplegers met een ruim crimineel verleden worden, ook bij het plegen van een relatief klein delict, strafrechtelijk hard aangepakt.

Overvallen en straatroof

Ondanks de landelijke toename van overvallen neemt het aantal overvallen in Brabant-Noord af. Dat geldt ook voor district Maasland. Waar in 2008 nog 15 overvallen plaatsvonden, werden er 10 overvallen gepleegd in 2009. Een afname van 33,3%.

Ook het aantal straatroven is afgenomen met 41,6% in dit district van 24 naar 14.

Hinderlijke en overlastgevende jeugdgroepen

In de "Jeugdgroepen Inventarisatie 2009" is in dit district sprake van vier hinderlijke jeugdgroepen en vier overlastgevende jeugdgroepen. Maasland kent geen criminele jeugdgroepen. De meeste problematische jeugdgroepen bevinden zich in en rondom Oss. Samen met de ketenpartners wordt ingezet in de aanpak van jeugdoverlast- en criminaliteit.

Het aantal meldingen van jeugdoverlast in het district nam in 2009 af met 15,7%.

Criminele groepering

In 2009 is de recherche een onderzoek gestart naar een criminele groepering die in wisselende samenstelling drugs dealde op verschillende locaties in Oss. Dit onderzoek heeft in mei geleid tot de aanhouding van vier dealers. Bij huiszoekingen werden onder meer geld, drugs en drie dure auto's in beslag genomen. Het aantal meldingen van zichtbare drugsoverlast is daarna afgenomen.

Vertrouwen in 2010

De politie is één van de partners in veiligheid. In 2009 heeft het korps Brabant-Noord een reorganisatie ingezet die met name gericht is op het vergroten van het aantal wijkagenten en hiermee het verkleinen van de wijkgebieden. Wij verstaan het politievak en weten wat er leeft en speelt op straat en in de wijken. We zetten experts in waar nodig (verkeersspecialisten, sporenonderzoekers, technische recherche, noodhulp, etc.) en investeren in opsporing en informatie om nog meer 'boeven' te vangen en misdrijven te voorkomen. Veiligheid is iets van ons samen, zowel van de politie, gemeentes, maatschappelijke instellingen als van de inwoners van Maasland. De burger mag een actieve politie verwachten als het gaat om het oplossen van misdrijven en krijgt terugkoppeling over onze activiteiten. We zijn daarin open en transparant en leggen verantwoording af over wat we doen en wat we niet kunnen doen. We spreken echter ook anderen aan op hun gedrag. Ook in 2010 kunnen burgers vertrouwen op een waakzaam en dienstbaar korps.