CDA

De Jager: hulp aan Griekenland belangrijk voor stabiliteit euro maandag 3 mei 2010

Afgelopen weekend is besloten dat er aan Griekenland 110 miljard euro wordt geleend. Het noodlijdende Griekenland leent 80 miljard euro van de eurolanden en 30 miljard van het IMF. Nederland leent de Grieken 5 miljard euro.

Zondag was er een spoedbijeenkomst van de ministers van Financiën van de eurolanden. Ook Jan Kees de Jager, onze minister van Financien, was daar bij aanwezig: âHulp aan Griekenland is essentieel voor de financiële stabiliteit in de eurozone. Dat is wel duidelijk geworden in de laatste dagen. Dit is van groot belang voor de Nederlandse economie en de financiële sector en eigenlijk voor de mondiale economie in zijn geheel. Ook al ben ik niet blij met deze situatie, ik weet ook dat het alternatief van niets doen voor Griekenland nog veel vervelender kan uitpakken, ook voor Nederlandâ.

De Jager hoopt dat de Tweede Kamer vrijdag de lening aan Griekenland goedkeurt.

De Jager wijst op de strenge voorwaarden die aan de leningen zijn gesteld. Over de miljarden moet 5 procent rente betaald worden, terwijl Nederland nu voor 1,5 procent leent. Daarnaast moeten de Grieken ook streng bezuinigen. Er zal bezuinigd worden op de salarissen van de Griekse ambtenaren en ook de gepensioneerden zullen moeten inleveren.