NEN


NEN polst behoefte aan Europese norm 'expertise services'

maandag 3 mei 2010, 13:47

Frankrijk heeft het initiatief genomen om te komen tot een Europese norm op het gebied van 'expertise services'. NEN informeert de Nederlandse markt over dit initiatief en onderzoekt de behoefte aan Europese afspraken over expertise services. Bij voldoende belangstelling organiseert NEN op 8 juni een informatiebijeenkomst in Delft.

Gebeurtenissen, zoals het H1N1 virus, vliegtuigrampen etc., zijn voorbeelden van een behoefte aan onafhankelijke experts die een bepaalde plichtethiek respecteren bij de uitvoering van hun expertise. In de volgende markten wordt gebruik gemaakt van expertise: verzekeringen, financiën, rechtswezen, voedsel- en nucleaire veiligheid, milieu, bouw etc.

Expertise
Expertise heeft betrekking op een serie activiteiten bedoeld om een cliënt te voorzien van een antwoord op een vraag(stuk). In de vorm van een zo objectief mogelijke interpretatie, mening of aanbeveling die is geformuleerd op basis van beschikbare kennis, bewijsvoering en een professioneel oordeel. Een expert kan als deskundige geraadpleegd worden door bijvoorbeeld een particulier, een organisatie of een rechtbank. Bekend is de schade-expert die de aard, omvang en oorzaak van een schade vaststelt.

Doelstelling Europese norm
De op te stellen Europese norm bevat afspraken over de algemene methodiek van een expertiseproces, geschiktheideisen om een expertise uit te voeren, herkenning van expertisekundigheid en het vergelijken van diverse expertise. De norm is van toepassing op elke soort van expertise die uitgevoerd wordt.

Informatiebijeenkomst
NEN moet voor 1 juli 2010 de Nederlandse stem uitbrengen op het voorstel van Frankrijk om een Europese norm op te stellen voor expertise services. Is daar in Nederland behoefte aan dan brengt NEN een positieve stem uit. Bij voldoende belangstelling organiseert NEN een kosteloze informatiebijeenkomst op 8 juni 2010 van 9:00 tot 12:30 bij NEN te Delft. NEN zoekt organisaties die hun mening willen geven over dit onderwerp.

Aanmelding
Voor deelname aan de informatiebijeenkomst of voor meer informatie over dit project, kunt u contact opnemen met NEN Business Development, telefoon (015) 2 690 372 of via businessdevelopment@nen.nl.