NVLF



---

03 mei 2010
Algemeen

Structureel aandacht voor taal, taalverwerving en taaltherapieën

Onderzoek en praktijk dichter bij elkaar brengen.

Het Utrecht Institute of Linguistics OTS (UiL OTS) van de Universiteit Utrecht en de Koninklijke Auris Groep brengen wetenschappelijk onderzoek naar taal, taalverwerving en taaltherapieën en de praktijk dichter bij elkaar. Ze hebben daarvoor een convenant gesloten. Doel van dit convenant is om structurele aandacht te bevorderen voor onderzoek en toepassing van (nieuwe) kennis op het gebied van taal, taalverwerving en taaltherapieën.

Door de samenwerking tussen Auris en UiL OTS zullen de resultaten van wetenschappelijk onderzoek nog beter kunnen worden vertaald naar de praktijk. Een andere reden voor de samenwerking is dat onderzoekers van de UU bij Auris snel toegang hebben tot een deel van de geschikte onderzoekspopulatie; jonge kinderen en leerlingen met ernstige spraak- en/of taalmoeilijkheden.

Bundeling van de expertise van beide instellingen bevordert optimale diagnostiek, zorg en onderwijs voor mensen met een ernstige spraak- of taalbeperking.
Door deze samenwerking is het mogelijk kwaliteitsverbetering in de praktijk door te voeren. Wetenschappelijk onderzoek levert daaraan een belangrijke bijdrage (evidence-based werken).

Inhoud van het convenant

Het doel van het convenant tussen UiL OTS en Auris is:

o verhogen van het niveau van de kennis over spraak- en taalmoeilijkheden in verschillende levensfasen
o beter benutten van de bestaande en nieuwe kennis, met name bij het ontwikkelen van therapieën.

De volgende activiteiten worden ondernomen:

o het jaarlijks organiseren van een uitwisselingsdag o het verwerven van subsidie voor onderzoek
o de Universiteit Utrecht voert onderzoek uit op verzoek van Auris o Auris laat onderzoekers en stagiaires van de UU met voorrang toe.