Raad van State


maandag 3 mei 2010
9.45 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Tiel heeft verleend voor een sier- en watervogelkwekerij aan de Laageinde in Kapel Avezaath. De vergunning maakt een kwekerij mogelijk en educatieve activiteiten bij het bedrijf. Volgens een aantal omwonenden veroorzaakt het bedrijf meer geluidsoverlast dan volgens de nieuwe vergunning is toegestaan. Daarom komen zij tegen de milieuvergunning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zitting gaat ook over de weigering door het gemeentebestuur om maatregelen te treffen tegen de geluidsoverlast. Volgens het gemeentebestuur veroorzaken bezoekers aan het bedrijf geen overlast, en zouden de overige activiteiten van het bedrijf geen ontoelaatbare hinder veroorzaken. De omwonenden zijn het met dit besluit niet eens en komen ook daartegen in beroep. (200903570/1 en 200908992/1)

10.00 uur

Zitting over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Goes, waarbij aan een man uit Goes te kennen is gegeven dat de kosten van bestuursdwang op hem zullen worden verhaald. Het gemeentebestuur heeft namelijk een illegale hennepkwekerij aan de Zuidvlietstraat in Goes direct ontmanteld om brandgevaar te voorkomen. Volgens het gemeentebestuur is de man eigenaar van het pand en daarom verantwoordelijk voor het deugdelijk gebruik van het pand én voor de kosten van het ontmantelen van de hennepkwekerij. De man is het hier niet mee eens. De rechtbank in Middelburg stelde hem in augustus 2009 in het gelijk. Naar het oordeel van de rechtbank was er onvoldoende bewijs dat er acuut brandgevaar zou zijn. Daarom mocht het gemeentebestuur geen gebruik maken van zijn bevoegdheid om de hennepkwekerij via spoedbestuursdwang te ontmantelen. Het gemeentebestuur vindt dat hij wél bevoegd was en komt daarom tegen de uitspraak in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200907668/1)

10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Utrecht van het bestemmingsplan 'Amersfoortseweg e.o.' van de gemeente Zeist. Het plan maakt de bouw mogelijk van 400 woningen en 80 zorgwoningen voor verstandelijk beperkten op het achttien hectare grote terrein van Abrona Sterrenberg. Op dit terrein is ook een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking gevestigd. Verder maakt het plan woningbouw mogelijk op de voormalige vliegbasis Soesterberg en wordt er een ecologische corridor, inclusief twee ecoducten, aangelegd. De stichting Milieuzorg Zeist e.o., de Vereniging van Landeigenaren Huis ter Heide en de Buurt- en Belangenvereniging Huis ter Heide zijn het niet eens met het plan en komen tegen de provinciale goedkeuring daarvan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij verzetten zich vooral tegen woningbouw op de locatie Sterrenberg en de aanleg van de ecologische corridor. De corridor heeft volgens de organisaties alleen nut als deze het bos van Austerlitz en het natuurgebied De Lage Vuursche kan verbinden. De organisaties twijfelen daaraan. Verder zou de woningbouw de natuurwaarden in het gebied aantasten en zou niet worden voldaan aan de geluids- en luchtkwaliteitseisen. (zaaknummer 200808043/1)

11.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Goes van het bestemmingsplan 'Locatie Holtkampschool'. Het bestemmingsplan maakt de bouw van een aantal woningen mogelijk op een deel van het terrein van de Holtkampschool aan de Joseph Lunslaan. Verder worden er woningen gebouwd in een deel van het park dat aan het schoolterrein grenst. Een omwonende is het niet eens met de bouwplannen en is tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij woont aan de andere kant van het park en vreest voor aantasting van zijn woongenot door de woningbouw. Volgens hem heeft de gemeente Goes toegezegd dat het park nooit bebouwd zou worden. Ook vreest de man voor water- en verkeersoverlast. In afwachting van de behandeling van zijn beroep verzoekt hij de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201000456/2)

12.15 uur

Zitting over de weigering door de minister van LNV om ontheffing te verlenen voor het doden van edelherten, damherten en wilde zwijnen. Onder meer Landgoed Deelerwoud had de minister om een ontheffing op grond van de Flora- en Faunawet gevraagd. Het landgoed fokt de dieren al jarenlang op een apart deel van het landgoed. Het vlees van de dieren wordt na de slacht verkocht aan exclusieve restaurants. Volgens de minister kan de ontheffing alleen verleend worden als dieren in gevangenschap worden gehouden, of op een andere manier niet in vrijheid leven. Omdat het landgoed 600 hectare groot is en de dieren zich daar vrij kunnen bewegen, is volgens de minister geen sprake van het in gevangenschap houden van de dieren. Daarom heeft hij de vergunning geweigerd. De rechtbank in Zutphen verklaarde in oktober 2009 een eerder beroep van het landgoed ongegrond. Tegen die uitspraak komt hij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200909028/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.