'ZZP-er positief ondanks moeilijke tijden'

03/05/2010 06:00

Yoxa

Yoxa Interim Monitor:

'ZZP-er positief ondanks moeilijke tijden'

Den Haag, maandag 3 mei 2010 - De ZZP-markt maakt een moeizame tijd door, zo blijkt uit de Yoxa Interim Monitor. Bijna de helft van de ondervraagde ZZP-ers is niet volledig bezet met opdrachten. Ondanks het feit dat ruim de helft het aantal ZZP-ers in de markt ziet toenemen, is dit ruim 5% minder dan bij de eerste Interim Monitor in december 2009. Bovendien is het aantal ZZP-ers dat het ZZP-bestaan zou opgeven voor een vast dienstverband bijna verdubbeld van 6,7% naar 12,8%. Toch constateert een kwart van de respondenten op dit moment een toename van het aantal interim opdrachten. In december 2009 was dit nog maar 12%. Een 'schil' van 20% houdt organisaties dan ook flexibel, juist nu het economische herstel nog pril is en werkgevers voorzichtig zijn.

Periodiek ondervraagt Yoxa ruim 500 ZZP-ers naar hun werksituatie, het verkrijgen van opdrachten en de toekomst. Uit deze tweede monitor, uitgevoerd door onderzoeksbureau PanelWizard, blijkt dat ondanks dat het dieptepunt voorbij lijkt te zijn, de ZZP-markt nog steeds worstelt met de gevolgen van de crisis. Ondanks dit zijn ZZP-ers nog steeds positief gestemd . Een overgrote meerderheid van 73,4% ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. Een stijging van 10% ten opzichte van de Interim Monitor in december 2009. Daarnaast signaleert een stijgend aantal respondenten een toename van opdrachten in de interim-markt. Opvallend hierbij is dat mannen optimistischer zijn dan vrouwen.

Schrik zat erin

Net als bij de vorige Interim Monitor, blijkt dat tarieven nog steeds onder druk staan. Ook deze keer geeft een derde van de respondenten aan hiermee te worstelen. Hetzelfde aantal respondenten maakt zich ook nog steeds zorgen over het verkrijgen van opdrachten. "Je ziet toch dat de schrik er in 2009 goed in heeft gezeten. Sommige ZZP-ers kiezen eieren voor hun geld en gaan toch voor zekerheid in de vorm van een vast dienstverband. Desondanks kan geconstateerd worden dat het vertrouwen langzaam aan steeds meer toeneemt en we kunnen spreken van een voorzichtig herstel," aldus Nienke Platenburg, oprichter en directeur van interim bureau Yoxa.

Flexibele 'schil'

Bijna de helft van de respondenten (47,9%) vindt dat een flexibele 'schil' van 20% ZZP-ers als onderdeel van het personeelsbestand optimaal is voor de bedrijfsvoering van een organisatie. Ten opzichte van de Interim Monitor in december 2009 is dit een toename van bijna 10%. "Uit deze resultaten kun je concluderen dat flexibilisering van de arbeidsmarkt steeds meer aan populariteit wint. Op het hoogtepunt van de crisis zijn er veel ontslagen gevallen. Nu de markt weer voorzichtig aantrekt, zijn er opeens handen tekort. ZZP-ers kunnen hier goed worden ingezet, waardoor een bedrijf geen risico hoeft te nemen met het aannemen van een vaste werknemer," legt Platenburg uit.

Over de Yoxa Interim Monitor

In december 2009 startte Yoxa de Interim Monitor, een periodiek terugkerend onderzoek onder ZZP-ers waarbij wordt gekeken naar de situatie van de zelfstandigen en de ontwikkelingen op de interim markt. De monitor wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau PanelWizard. Aan dit tweede onderzoek namen 508 hoog opgeleide ZZP-ers van boven de 30 jaar deel, waarvan bijna tweederde werkzaam is in de financiële- en zakelijke dienstverlening.

Over Yoxa

Yoxa is gespecialiseerd in het vervullen van interim-posities in de financiële en zakelijke dienstverlening op het gebied van Finance, Operations, Marketing en Sales, HR en ICT. Yoxa werkt met een vast tarief voor het maken van een match tussen opdrachtgever en interimmer. Het bureau is opgericht in juni 2009 door Nienke Platenburg en is gevestigd in Den Haag. Zie voor meer informatie: www.yoxa.nl.


- Einde bericht -





http://www.yoxa.nl