Politie Amsterdam-Amstelland

Koninginnedag beheersbaar feest

De politie heeft rond Koninginnedag 282 personen aangehouden. Daarmee werd het een beheersbaar feest, vergelijkbaar met voorgaande jaren.

Aanhoudingen
Vanaf donderdag 29 april 15.00 uur en tijdens koninginnenacht werden 75 aanhoudingen verricht. Tijdens koninginnedag waren dat 207, iets meer dan vorig jaar toen de politie 196 personen aanhield. Veel aanhoudingen waren voor openbare dronkenschap, vernieling, openlijke geweldpleging en vechtpartijtjes. Daarbij werden 8 verdachten aangehouden voor straatroof. Veel van de aangehouden personen werden na verhoor heengezonden. 17 personen zullen worden voorgeleid bij de officier van justitie.

Mensen op spoorbaan
De politie moest aan het begin van de middag verschillende keren mensen van de spoorbaan verwijderen. Diverse treinen kwamen tussen station Sloterdijk en Amsterdam Centraal tot stilstand doordat passagiers aan de noodrem trokken. Reizigers vervolgden daarop te voet hun weg via het spoor waardoor ook andere treinen niet verder konden rijden. Pas later kwam het treinverkeer weer op gang. Bij het klimmen over de hekken langs de spoorbaan verloor één persoon een vinger toen een ring achter het hekwerk bleef haken. De traumaheli verleende daar assistentie.

Voetbalsupporters
Verder kwamen bij de politie meldingen binnen van voetbalsupporters die op weg waren naar de stad. Ondanks dat er veel agenten, opvallend en onopvallend, op de been waren, werden deze supporters niet aangetroffen.

Afval
De politie kreeg 11 keer een melding van gewonde personen. Twee agenten raakten in de Amstelstraat gewond bij een opstootje. De politie heeft niet of nauwelijks hinder ondervonden van het aanwezige afval in de stad. De indruk bestaat dat het zelfs schoner was dan voorgaande jaren.

Water
De politie hield ook op het water een oogje in het zeil. Er werd 10 keer bestuurlijk beslag gelegd op geluidsapparatuur en alcohol. Eén schipper werd aangehouden voor het varen met te veel alcohol op. Drie vaartuigen zonken waardoor 21 personen te water raakten. Deze drenkelingen konden allemaal weer veilig op de wal komen.


____________________