Gemeente Zoetermeer

Vervolgstappen aanpak overlast Jongeren in Rokkeveen-West

Sinds de komst van drie nieuwe jongerenvoorzieningen in Rokkeveen-West ervaren buurtbewoners minder overlast. Toch blijft het er soms onrustig. Daarom wil de gemeente stappen blijven zetten om de overlast nog verder terug te dringen. Deze stappen komen voort uit een evaluatie van de begeleidingscommissie, die bestaat uit vertegenwoordigers namens de gemeente, jongerenwerkers, politie, buurtbewoners en jongeren. De evaluatie werd ook besproken op een algemene bewonersavond op 17 februari 2010.

Bij de overlast van jongeren speelt alcohol- en drugsgebruik een grote rol. Momenteel wordt gewerkt aan een plan van aanpak rond alcohol- en drugsgebruik op straat. Verder richten de professionals (wijkmanager, wijkagenten en jongerenwerkers) zich nu op de groep met de meeste problematiek, zowel op groepsniveau als op individuele jongeren. In het vervolgtraject rondom jongerentrajecten in Rokkeveen-West blijft het belangrijk buurtbewoners te betrekken. Zij worden geïnformeerd via bewonersavonden, nieuwsbrieven en de wijkwebsite. Ook blijft de begeleidingscommissie actief.

Belangrijkste conclusies evaluatie
De belangrijkste conclusie uit de evaluatie van de begeleidingscommissie is dat het duidelijk rustiger is op en rond het Kurkhout en overige locaties in Rokkeveen-West. Ook hebben het jongerenwerk, Mobiel Jongeren Team en wijkagenten contact met alle groepen. De tienersoos begint, na een langzame start, goed te lopen. Op drie avonden per week staan de bussen voor de 16+ jeugd op de parkeerlus bij de Danny Kayelaan. De belangstelling hiervoor is goed.

Jongerenvoorzieningen
Het traject om overlast van jongeren in Rokkeveen-West terug te dringen loopt sinds vorig jaar. De gemeente heeft de buurtbewoners hierbij betrokken. Dit heeft geleid tot niet één jongerenvoorziening maar drie voorzieningen voor verschillende leeftijdscategorieën: een tienersoos en twee mobiele hangplekken. Meer informatie over de jeugdvoorzieningen staat op de wijkwebsite van Rokkeveen.