Ingezonden persbericht


Persbericht
Amsterdam, 3 mei 2010

AZIZ IN PROFIEL

UNIEKE BEELDEN TE ZIEN IN DOCUMENTAIRE OVER AZIZ
Profiel, woensdag 3 mei 2010 om 23:30 op Nederland 2

In deze documentaire zijn er unieke beelden te zien van de performances van AZIZ. Zoals bijvoorbeeld de performance 'UITTEGRATIE' waarin o.a. Guantanamo Bay-let te zien is en ook de beelden waarmee hij de burka verbond met de kleding van ontevreden Lonsdale-jongeren. Processie kardinaal Simonis, de op een processie geïnspireerde performance met kardinaal Simonis in de hoofdrol. Het personeel van de Openbare Bibliotheek in Amsterdam loopt in zijn kleding rond. En in Rotterdam zorgde hij ervoor dat heel de stad in pyjama naar het stadhuis kwam om er 'te slapen met je buren'. Verder zijn er nog vele verrassende beelden te zien over de performances van AZIZ.

Breder dan mode alleen

Pas 39 jaar oud en nu al wereldberoemd.
Modeontwerper Aziz Bekkaoui heeft naam gemaakt in de wereld van de 'rich and famous'. Zelf vindt hij de catwalk niet meer interessant, liever noemt hij zich 'artist'. Omdat zijn werk veel breder is dan mode alleen en hij commentaar wil geven op de wereld om hem heen. De hedendaagse maatschappij helpt hem om scherp te kijken naar wat er zich om hem heen afspeelt. Inspireren en prikkelen, dat is wat hij wil.

AZIZ
Met name de laatste jaren creëert modevormgever/kunstenaar AZIZ performances en installaties in musea en theaters. in nauwe samenwerking mat performanceartiesten. Ter gelegenheid van de viering van het Verdrag van Rome presenteerde AZIZ een live performance installatie en modeshow in de Ridderzaal. Recentelijk waren zijn performances onder andere te zien in het van Gogh Museum, het Centraal Museum en het Guggenheim Museum in New York.
In 2007 verleende de stad Amsterdam hem de Kunstprijs.

()

NOOT VOOR REDACTIE,

Ingezonden persbericht