Ingezonden persbericht


Persbericht

Eindhoven, 3 mei 2010

Driekwart van Nederlandse bedrijven niet bezig met groen ondernemen Directies zetten groen ondernemen op agenda, maar IT-systemen voldoen nog niet aan regelgeving

Zowel in Europa als in de Verenigde Staten komt er steeds meer milieuregelgeving. Tegelijkertijd neemt de druk van klanten en investeerders toe om de invloed op het milieu van bedrijven vast te leggen en te beperken. Onafhankelijk onderzoek(1) in de Benelux, de Verenigde Staten en Scandinavië, uitgevoerd in opdracht van IFS, wijst uit dat groene maatregelen nog steeds op de agenda van menige directie staan. Tegelijkertijd laat het onderzoek zien dat bedrijven aan beide zijden van de Atlantische Oceaan geen goede middelen hebben om hun milieu-impact te volgen.

De onderzoekers ondervroegen een groot aantal leidinggevenden op 'C-niveau' in een aantal regio's en ontdekten dat meer dan driekwart van de bedrijven het belangrijk vindt om hun milieuprofiel vast te leggen (79 procent in de Benelux, 83 procent in de VS en 82 procent in Scandinavië). Desondanks hebben bedrijven in Europa en de VS weinig pogingen ondernomen om hun eigen invloed op het milieu in kaart te brengen. Opvallend is dat bijna driekwart (75 procent in de Benelux, 74 procent in Scandinavië) toegaf niet over de juiste technologie te beschikken om hun milieu-impact op regelmatige basis of op een juiste manier te kunnen vastleggen. De VS deed het op dit punt iets beter, hoewel bijna de helft (47 procent) ook daar toegaf niet over de technologische middelen te beschikken om hun 'footprint' vast te leggen.

Voor Benelux-bedrijven is de belangrijkste reden voor het monitoren van de impact op het milieu, dat ze daartoe verplicht worden door diverse overheden. Daarna volgt het kunnen voeren van een 'groen' label in allerlei marketingactiviteiten. Op de derde plaats staat het reduceren van kosten door mileuvriendelijk te werken, zoals dubbelzijdig printen, geen plastic bekertjes gebruiken, minder stoken, etc. Scandinavische organisaties vinden de positieve gevolgen van groen beleid voor marketingactiviteiten het belangrijkste voordeel van het monitoren van hun impact op het milieu. Dit staat boven het voldoen aan regelgeving (22 procent) en het terugdringen van de kosten (19 procent).

Meer dan de helft van alle ondervraagde organisaties in de VS en Europa is voorstander van bijvoorbeeld het integreren van 'environmental tracking'-functionaliteit in hun ERP-oplossing. Hoewel de interesse hiervoor groot is, kan geen van de ondervraagden een ERP-leverancier noemen, die deze specifieke functionaliteit in zijn pakket heeft opgenomen.

"De resultaten van dit onafhankelijke onderzoek laten zien dat groen beleid als zakelijke prioriteit een comeback heeft gemaakt in de directiekamers in Europa en de VS. Bedrijven onderkennen het belang van het vastleggen en verlagen van hun impact op het milieu. Toch laat het onderzoek zien dat organisaties nog steeds niet in staat zijn de benodigde informatie hiervoor uit hun eigen bedrijfssystemen te halen. Sterker nog: ze zijn zich vaak niet bewust hoe bedrijfsapplicaties, die het hart van hun bedrijf vormen, ze hierbij kunnen ondersteunen", zegt Alastair Sorbie, CEO van IFS. "Milieuproblematiek wint in toenemende mate aan belang. Niet alleen voor klanten, maar ook voor de kapitaalmarkt die op zoek is naar investeringsmogelijkheden bij ethische en duurzame organisaties. IFS blijft zich inzetten om zijn klanten te ondersteunen met applicaties met geïntegreerde environmental footprint-functionaliteit. Deze applicaties helpen bedrijven te voldoen aan de huidige regelgeving, de risico's te beheersen, de milieu-impact te verkleinen en de kosten te verlagen."

De IFS Eco-footprint Management-tool maakt de impact van de bedrijfsvoering op het milieu transparanter en biedt organisaties hier maximale controle over. De tool biedt klanten een standaard methodologie op Enterprise-niveau, die ze helpt kosten te beheersen en te voldoen aan de meest actuele milieuwetgeving.

####

Over IFS
IFS is een beursgenoteerde onderneming (OMX STO: IFS), opgericht in 1983, die de ERP-suite IFS Applications(TM) ontwikkelt, levert en implementeert. IFS Applications is een complete, op componenten gebaseerde ERP-suite die gebouwd is op SOA-technologie. IFS richt zich op flexibele bedrijven waarin (een van) de volgende kernprocessen centraal staan: service- & assetbeheer, productie, supply chain en projecten. Het bedrijf heeft 2.000 klanten en is met 2.700 medewerkers actief in vijftig landen. IFS behaalde in 2009 een netto-omzet van 260 miljoen euro. Meer informatie is te vinden op www.ifsworld.com.