Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

'Met Belgerinkel naar de Winkel' weer van start
Nederland doet in april en mei boodschappen per fiets

De Bilt, 3 mei 2010 - Op 24 april gaat de landelijke actie 'Met Belgerinkel naar de Winkel' weer van start. Inwoners uit 15 gemeenten doen in april en mei mee aan de campagne, die bedoeld is om vaker de fiets te pakken en de auto te laten staan wanneer je boodschappen gaat doen. Op deze manier werken burgers aan hun eigen gezondheid, maar wordt ook het milieu minder belast.

Dit jaar wordt voor de vijfde keer de campagne 'Met Belgerinkel naar de Winkel' georganiseerd. Het motto is: 'Fiets en je wint altijd!'. Vijftien gemeenten in zes provincies hebben acties georganiseerd om het gebruik van de fiets te bevorderen. Door mensen te stimuleren om de auto vaker te laten staan en voor de dagelijkse boodschappen de fiets te pakken, wordt de luchtkwaliteit in steden en dorpen verbeterd en neemt de (parkeer)overlast van auto's af. Daarnaast werken deelnemers aan hun eigen gezondheid.

Over de campagne

Deelnemende winkeliers geven klanten die in de campagneperiode op de fiets komen een sticker voor op een spaarkaart. Deze winkeliers zijn te herkennen aan de speciale campagneposter op het raam. Tevens kunnen hier volle spaarkaarten worden ingeleverd. Aan het eind van de campagne verloot de gemeente (fiets)prijzen onder de deelnemers die volle spaarkaarten hebben ingeleverd. Fietsen levert altijd winst op: fietsen is gezond en snel, goed voor de luchtkwaliteit en het klimaat én houdt winkels in de gemeente bereikbaar.

De campagne begon op zaterdag 24 april en loopt tot en met 29 mei 2010. 'Met Belgerinkel naar de Winkel' is een initiatief van IVN Nederland en de Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen en wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij. Het IVN is licentiehouder van de campagne in Nederland.

Deelnemende gemeenten
Deelnemen kan in de volgende gemeenten: Amsterdam Nieuw-West, Breukelen, Bussum, Ede, Elburg, Emmen, Ermelo, Gorinchem, Groningen, Harderwijk, Hattem, Hilversum, Oldebroek, Pijnacker-Nootdorp en Soest.

Noot voor de redactie,