Ingezonden persbericht



Gregory van de Wiel wint Johan Cruijff Prijs

Maandag 3 mei 2010 - Gregory van der Wiel is gekozen tot Talent van het Jaar. Na Arjen Robben, Wesley Sneijder, Salomon Kalou, Klaas Jan Huntelaar, Ibrahim Afellay, Miralem Sulejmani en Eljero Elia is hij de achtste winnaar van deze Johan Cruijff Prijs. De jury die de talenten van het afgelopen seizoen beoordeelde bestond naast Johan Cruijff uit Mohammed Allach, Marco van Basten, Mario Been, Philip Cocu, Willy Dullens, Ruud Gullit, Ron Jans, Wim Jonk, Bert van Marwijk en Bryan Roy.

Naast een trofee heeft de winnaar ook het recht om een Cruyff Court aan te leggen op een door hem te kiezen locatie. Dit trapveldje, dat in samenwerking met de Johan Cruyff Foundation gerealiseerd zal worden en mede gefinancierd wordt door de Sponsor Bingo Loterij, wordt ook naar hem vernoemd.

Cruijff: "Met de Johan Cruijff Prijs hopen we een jonge voetballer een extra duwtje richting een nog betere toekomst te geven. Tegelijkertijd wordt hem via de Johan Cruyff Foundation de mogelijkheid geboden om met de aanleg van een eigen Cruyff Court een gebaar richting de samenleving te maken"

Gregory van der Wiel: "Ik ben erg blij en verrast met deze prijs! Het is voor mij een hele eer dat zo'n jury mij verkiest als het Talent van het Jaar. Dat ik dan ook nog iets terug kan doen door een Cruyff Court aan te leggen maakt het nog mooier".

Tijdens het 'Gala Voetballer van het Jaar' zal de trofee aan de 22-jarige speler van Ajax worden uitgereikt en zal hij tevens bekendmaken waar het Cruyff Court Gregory van der Wiel zal worden gerealiseerd.

"Dat ik nu zo'n voetbalvoorziening en een wijk heb mogen realiseren en de mensen blij mag maken, dat doet me heel goed" Ibrahim Afellay, winnaar Johan Cruijff Prijs seizoen 2006-2007

"Op die manier kon ik iets terugdoen, iets geven aan die mensen die je op de voet zijn blijven volgen en nog wekelijks op een positieve manier met je meeleven". Arjen Robben, winnaar Johan Cruijff Prijs seizoen 2002-2003

Over de Johan Cruyff Foundation
'Wat kan ík doen om de jeugd in beweging te krijgen?' Het is de vraag die Johan Cruijff ertoe bracht zijn eigen Foundation in het leven te roepen. Daarmee bracht hij twee voorliefdes samen: sport en kinderen. In het bijzonder kinderen met een handicap.

Sinds de start in 1997 is de Johan Cruyff Foundation uitgegroeid tot een organisatie die elke dag opnieuw, jeugd in beweging brengt en houdt. De Foundation doet dat door Cruyff Courts te realiseren (openbare trapveldjes waardoor kinderen hun speelruimte terugkrijgen), door projecten voor kinderen met een handicap te ondersteunen en door het organiseren van unieke sportevenementen. Dit alles gebeurt altijd samen met verenigingen, sportbonden, bedrijven, scholen en overheden, want: "Alleen kun je niets, je moet het samen doen". Johan Cruijff, voorzitter.

Kijk voor meer informatie op www.cruyff-foundation.org.


Noot voor redacties

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht