Provincie Noord-Brabant


Manifest voor 'Regie over eigen leven'

Melvin, Michiel en Pieter hebben een verstandelijke beperking, maar weten precies wat ze willen: een eind aan de betutteling en meer regie over hun eigen leven. Afgelopen donderdag, 28 april, gaf gedeputeerde Brigite van Haaften het startsein voor hun Tour de Brabant door het ondertekenen van hun manifest.

Met hun manifest en een camera fietsen ze de komende weken door Brabant en Noord-Limburg. Aan iedereen die ze tegenkomen vragen ze het manifest te ondertekenen. Want ook mensen met een verstandelijke beperking hebben het recht om volwaardig mee te doen in onze maatschappij.


Belangrijk

In een inspirerende bijeenkomst op de bovenste etage van het provinciehuis ondertekende gedeputeerde Van Haaften van harte het manifest. "In Brabant doet iedereen mee, dus ook mensen met een verstandelijke beperking. Dat vind ik heel belangrijk, dus ik steun dit manifest graag", stelde ze, voor ze haar handtekening zette. "Wow, wat een mooie handtekening. Dat kun jij goed zeg", keek Michiel bewonderend toe.
Op de vraag waarom ze met deze 'Tour de Brabant' zijn begonnen, weten Melvin, Michiel en Pieter heel goed het antwoord: "Wij doen gewoon overal aan mee. We hebben werk en we hebben hartstikke veel hobby's, zoals drummen, hockeyen, uitgaan. Maar veel mensen met een verstandelijke beperking zitten altijd binnen. Wij vinden dat iedereen moet kunnen doen wat wij doen, en daarom fietsen we, zodat iedereen daar aan denkt en helpt om andere mensen mee te laten doen", verwoordt Melvin het standpunt van de drie fietsers.

Fietstocht

"Goeie actie", vond de gedeputeerde. "Want de beste manier om iets duidelijk te maken, is het zelf gewoon doen en te laten zien dat het kan!"
Na de bijeenkomst in het provinciehuis fietsten de drie naar de directie van MEE en Dichterbij, om ook daar het manifest te laten ondertekenen. Hun fietstocht is verder te volgen op www.tourdebrabant.nl.